Clonarea - viitorul in transplantul de par

Progresele constante in genetica par foarte promitatoare in ceea ce priveste tratamentul impotriva pierderii parului. Clonarea foliculului de par va fi, probabil, viitorul in transplantul de par.

In prezent, tehnicile de transplant de par, oricat de avansate ar fi, sunt limitate pana la urma la capacitatea zonei donatoare de a dona par. Aceasta limitare ar disparea odata cu aparitia clonarii foliculilor de par.

De asemenea, un alt avantaj major ar fi eliminarea etapei de extragere a firelor de par din timpul operatiilor de transplant de par, o etapa care dureaza foarte mult (mai ales in cazul operatiilor de tip FUE), fiind foarte obositoare atat pentru medic, cat si pentru pacient, putand avea repercusiuni asupra calitatii unitatilor foliculare extrase. Astfel, mai multi factori (eg. deteriorarea foliculilor in timpul sectionarii, extragerii, pregatirii unitatilor foliculare la microscop) din cadrul acestei faze, de care depinde rata de supravietuire a grefelor transplantate, ar fi eliminati!

Clonare este tehnica inca experimentala descrisa in urmatorii pasi:

  • extractia de celule din foliculii de par;
  • multiplicarea in vitro a celulelor extrase;
  • implantarea de celule noi in zonele de scalp afectate de alopecie pentru a produce noi foliculi de par.
Cercetatorii au observat ca celulele tesutului conjunctiv (Fibroblastele) pot fi mai usor de reprodus in vitro decat alte celule din foliculii de par. Dupa extracţia de foliculii de par din zona donatoare, cercetatorii pot separa celulele din foliculii de par si le pot cultiva in vitro, in scopul de a crea noi foliculi de par. Fibroblastele se multiplica in conditii de laborator si apoi sunt plasate in zona scalpului afectata de alopecie pentru a incepe cresterea foliculilor de par.

Clonarea de par este intr-un stadiu incipient de cercetare si multe necunoscute trebuie puse la punct inainte de a fi disponibila publicului larg. O problema majora in cazul clonarii de par ar fi imposibilitatea medicului de a defini directia de crestere a firului, asa cum o poate face in prezent in cadrul transplantului "clasic". Prin urmare, o cantitate semnificativa de incertitudine este creata de faptul ca nu se cunosc in avans caracteristicile foliculilor de par (directia de crestere, culoare, textura, diametru etc). Mai mult, nimeni nu poate garanta ca parul nou crescut va urma ciclul normal de crestere sau ca se va mentine pe tot parcursul vietii, asa cum se intampla in cazul transplantului de par actual.

3 comentarii:

Atentie! Mesajele sunt moderate. Nu se accepta mesajele publicitare. Daca doriti sa va promovati blogul sau orice fel de alt produs, incearcati s-o faceti intr-un mod inteligent. Orice legatura externa catre un alt site, fara legatura cu subiectul, va fi stearsa.