Caderea parului la femei. Tratamente

In prezent, exista numai un singur tratament aprobat de US FDA in tratarea alopeciei androgenice de tip feminin. Mai jos, prezentam lista de tratamente medicamentoase folosite in alopecia de tip feminin, publicata de American HairLoss Association. Cu exceptia Minoxidilului 2%, ele nu au fost aprobate de US FDA ca tratamente specifice tratarii alopeciei androgenice de tip feminin. Cu toate acestea, toate au fost aprobate in tratarea altor boli si sunt folosite "off label" in tratarea caderii parului.

Tratamentul local cu Minoxidil 2%. Minoxidilul a fost initial utilizat sub forma de comprimate ca medicament pentru tratarea hipertensiunii arteriale ( antihipertensiv). Ca efect secundar, la pacientii tratati cu minoxidil s-a observat o crestere excesiva a parului (hipertricoza). Studiile ulterioare au aratat ca aplicarea unei solutii de minoxidil direct pe scalp stimuleaza cresterea parului. Cu toate acestea, nici pana in ziua de astazi nu se cunoaste exact mecanismul prin care minoxidilul promoveaza cresterea parului.

In cazul femeilor s-a constata ca minoxidilul este mult mai eficient decat pentru barbati. De aceea, concentratia de minoxidil recomandata este de 2%, iar nu de 5% ca in cazul barbatilor. Totusi, unii dermatologi prescriu minoxidil 5% si pentru femei, iar diversele studii au aratat ca, intr-adevar, solutia de 5% este mai eficienta decat solutia de 2%.

Spironolactona. Spironolactona este un medicament din clasa diureticelor, folosit pentru a reduce cantitatea de apa din corp, fara a cauza pierderi de potasiu. Este, de asemenea, folosit in tratamentul hipertensiunii arteriale si edemului (umflarea), tratarea deficitului de potasiu si hiperaldosteronismului (tulburare hormonala). Spironolactona este un medicament anti-androgen, care actioneaza in doua moduri: in primul rand, el incetineste productia de androgeni la nivelul glandelor suprarenale si ovare si in al doilea rand blocheaza actiunea androgenilor (prin prevenirea legarii dihidrotestosteronului (DHT) de  receptorii androgenici ai foliculilor pilosi).

Cimetidina. Cimetidina apartine clasei de agenti farmacologici care inhiba actiunea histaminei la nivelul receptorilor histaminici H2. Cimetidina inhiba secretia acidului gastric bazala sau stimulata si diminueaza producerea de pepsina. Cimetidina este indicata in tratamentul afectiunilor care necesita in special o reducere a secretiilor de acid gastric (e.g. ulceratii ale mucoasei gastroduodenale, ulcer duodenal, ulcer gastric benign etc). Cimetidina are, de asemenea, un efect puternic anti-androgen (prin prevenirea legarii dihidrotestosteronului (DHT) de  receptorii androgenici ai foliculilor pilosi). Nu este recomandat in cazul alopeciei androgenice de tip masculin, deoarece presupune doze foarte mari, iar riscul unor efecte adverse feminizante este foarte mare.

Acetatul de ciproteron. La barbati scade libidoul si potenta si inhiba functia glandelor sexuale. Aceste modificari dispar dupa intreruperea tratamentului. Acetatul de ciproteron inhiba competitiv efectul androgenilor asupra organelor tinta androgeno-dependente, de exemplu protejeaza prostata de actiunea hormonilor androgeni produsi de glandele sexuale si (sau) glandele corticosuprarenale.
La femei combate hirsutismul (cresterea anormala a parului pe fata, pe corp si pe membre, datorata unor tulburari hormonale) si alopecia androgenica.

Estrogen / Progesteron (terapia de substitutie hormonala). Terapia de substitutie hormonala este frecvent prescrisa la menopauza. Aceasta terapie este este recomandata in cazul alopeciei la femeile aflate la menopauza sau la care estrogenul si / sau progesteronul lipsesc din alte motive.

Contraceptivele orale. Contraceptivele orale scad productia de androgeni de la nivelul ovarului. La recomandarea si in dozele recomandate de medici, ele pot fi utilizate si pentru tratarea alopeciei androgenice de tip feminin.

Ketoconazol (Nizoral). Ketoconazolul este utilizat in tratarea infectiilor pielii, parului si unghiilor induse de derma-tofiti (dermatomicoze, onicomicoze, pitiriazis capitis, pitirosporum foliculitis, candidoza mucocutanata cronica). Ca tratament sistemic, are efecte anti-androgenice si poate determina o reducere a productiei de testosteron si alti hormoni androgeni de la nivelul glandelor suprarenale si organelor de reproducere. De asemenea, ca tratament local, sub forma de sampon (Nizoral) - 2 % Ketoconazol, este prescris pentru tratamentul afectiunilor scalpului sau pentru alopecie.

Finasteride (Propecia / Proscar). Finasteride inhiba enzima 5-alfa reductaza responsabila de transformarea testosteronului in dihidrotestosteron (DHT). Propecia (1mg Finasterida) este singurul tratament oral aprobat de US FDA in tratarea alopeciei de tip masculin. Desi este un tratament comercializat exclusiv pentru barbati, sub supraveghere medicala, acesta poate fi urmat si de catre femei (cu exceptia gravidelor).

Acetat de ciproteron cu etiniloestradiol (Diane 35 si Diane 50). Este un preparat hormonal antiandrogenic care inhiba efectul hormonilor androgeni prin blocarea receptorilor dihidrotestosteronului (hormoni care sunt produsi in cantitate mica si la femeie).

Dutasteride (Avodart). Dutasteride, care este comercializat sub denumirea Avodart, apartine unei clase de medicamente numita inhibitori 5-alfa-reductaza. Acest medicament blocheaza actiunea 5-alfa-reductazei, o enzima ce transformă in testosteron dihidrotestosteronul (DHT). Avodart nu a fost aprobat pentru tratamentul caderii parului de catre US FDA, dar sub supravegherea medicului, poate fi folosit in tratarea alopeciei androgenice de tip masculin si feminin.

Caderea parului la femei

Caderea parului este asociata barbatilor. Din pacate, nici pe femei nu le ocoleste aceasta problema. Se estimeaza ca peste 30% din femeile cu varsta de peste 40 de ani sunt afectate de alopecie androgenica. De asemenea, alopecia androgenica afecteaza si femeile sub aceasta varsta, insa intr-un procent mult mai mic.

Cu toate aceste, trebuie retinut faptul ca alopecia androgenica de tip feminin are caracteristici clare, iar o simpla cadere de par nu inseamna neaparat ca suferiti de aceasta forma de alopecie. In general, femeile sunt mult mai grijuli si asta poate duce la situatii de panica, chiar si in cazul unor caderi firesti de par (in ciclul normal de viata al parului). Inainte de a da buzna la farmacie si de a cheltui banii pe produse scumpe, de a comanda produse de la teleshoping sau de a folosi un produs pe care l-a folosit o prietena, este esential sa faceti o vizita la medicul specialist pentru a stabili exact, in cazul dumneavoastra.

Lipsa de informare face ca un procent foarte mare de femei sa inceapa un tratament fara consultarea unui medic. Exista mii de produse pe piata care promit stoparea caderii parului si regenerarea acestuia. Unele dintre acestea pot imbunatati aspectul general al parului, insa asta nu inseamna si neaparat o rezolvare a problemei.


In cazul in care tratamentul nu este adecvat pentru tipul de alopecie, se ajunge inevitabil tot la medic, insa cu un alt pret, deoarece, ca in orice boala, cele mai bune rezultate apar atunci cand se incepe un tratament cat mai curand posibil de la aparitia caderii parului. Odata cu trecerea timpului si cu avansarea alopeciei se ajunge la distrugerea ireversibila a foliculilor pilosi.

Cauzele principale ale alopeciei  androgenice de tip feminin sunt: predispozitia genetica, o modificare a nivelului hormonilor endocrini (androgeni) si inaintarea in varsta.


Spre deosebire de alopecia androgenica de tip masculin unde se foloseste Scala Hamilton-Norwood, in cazul alopeciei androgenice de tip feminin specialistii folosesc cu precadere Scala Savin: