Cum stimuleaza laserul refacerea podoabei capilare?


Laser. Primul lucru care iti vine in minte este progres, stiinta, tehnologie.... Dintr-un articol din ziarul Gandul aflam:
O noutate pe piaţă o reprezintă tratamentul pe bază de laser - o metodă de stimulare a creşterii podoabei capilare.
Aparatul acţionează prin intermediul energiei laser low-level, care stimulează creşterea părului pe scalp, îmbunătăţeşte calitatea acestuia şi opreşte căderea. Energia emanată de aparat îmbunătăţeşte procesele celulare, cum ar fi creşterea şi eliminarea toxinelor. De asemenea, tratamentul reduce inflamarea din jurul foliculilor miniaturizaţi de păr, permiţând acestora să asimileze mai multe substanţe nutritive şi să revină la mărime normală.

Preţul unei şedinţe de 20 de minute este de 50-60 de lei, iar pentru rezultate vizibile, după numai trei luni, medicul recomandă una - două şedinţe pe săptămână.

Un prim aspect ar fi faptul ca terapia laser low-level este folosita de foarte mult timp, nefiind nicio noutate! Acum cativa zeci de ani, datorita dimensiunilor mari ale aparatelor, laserul s-a folosit exclusiv in centre/saloane specializate si, de obicei, la pachet cu masajul. Apoi, odata cu progresul, a aparut si varianta pentru acasa care s-a comercializat chiar si in Romania inclusiv prin intermediul teleshoping-ului.

Odata clarificat aspectul cu "noutatea", ramane intrebarea: Este terapia cu laser low-level eficienta in alopecie? Raspunsul este categoric NU. Ea nu a avut niciun succes in nicio forma de alopecie. Terapia cu laser nu a fost demonstrata in niciun studiu clinic. Nu exista rapoarte sau imagini cu oameni care sa fi folosit laser si care sa fi avut un feedback pozitiv (verificabil).

In ciuda numeroaselor documente prezentate, nicio autoritate competenta nu a aprobat folosirea acestuia in alopecie. Laser-ul nu este aprobat de catre US FDA ca tratament impotriva caderii parului, nereusind sa treca de faza a treia a testelor!

Dupa cum se observa si din citatul de mai sus, costul sedintelor este ridicat (aprox 2500-3000 RON pentru 6 luni). De asemenea, costul echipamentelor in versiunea "pentru acasa", comercializate, de obicei, prin teleshoping sau pe internet, este foarte mare, iar "garantia de returnare" nu acopera si cheltuielile de expediere. La toate aceste costuri se adauga si timpul pierdut, iar numai cine nu a trimis/primit un colet prin Posta Romana nu stie la ce ne fererim aici.

In concluzie, va recomandam sa evitati aceasta terapie scumpa, indelungata si ineficienta.

In viata mea nu m-am spalat cu sampon

Afirmatia ii apartine dl. doctor Ovidiu Bojor, membru al Academiei de Stiinte Medicale, intr-un interviu la postul B1 TV. Pentru a afla cu ce inlocuieste dl. doctor samponul si ce tratament recomanda pentru par, urmariti interviul:
Ovidiu Bojor despre caderea parului

Masajul in alopecia androgenica

Nu exista niciun dubiu in ceea ce priveste faptul ca masajul, in zona frontala, in vertex sau in zona cervicala, creaza o senzatie placuta. Intrebarea este daca ajuta in vreun fel in cazul celor care sufera de alopecie androgenica. Raspunsul este categoric NU!

Nu exista niciun studiu clinic care sa demonstreze faptul ca masajul amelioreaza alopecia androgenica, iar masajul nu face parte din categoria tratamentelor eficiente impotriva caderii parului, care au fost demonstrate in studii clinice de tipul "double-blind".

Aceasta metoda s-a nascut din ideea ca alopecia este cauzata de scaderea irigarii sangvine in zona frontala si in vertex (zonele predispuse la alopecie). Cu toate acestea, faptul ca firele transplantate (in cazul transplantului de par) in aceasta zona nu cad infirma aceasta teorie.

Pe piata exista sute de dispozitive si de metode de masaj, insa nicunul dintre acestea nu au avut succes in alopecia androgenica. Considerand faptul ca aproape 30% din subiectii din studiile clinice reputabile (de tipul "double-blind"), care au luat pastila de placebo, au raportat ameliorari in alopecie, precum si faptul ca in unele forme de alopecie (de ex. alopecia aerata) vindecarea poate interveni de la sine, este usor de inteles de ce exista persoane care au raportat ameliorari in urma folosirii dispozitivelor si metodelor de masaj.