Masajul in alopecia androgenica

Nu exista niciun dubiu in ceea ce priveste faptul ca masajul, in zona frontala, in vertex sau in zona cervicala, creaza o senzatie placuta. Intrebarea este daca ajuta in vreun fel in cazul celor care sufera de alopecie androgenica. Raspunsul este categoric NU!

Nu exista niciun studiu clinic care sa demonstreze faptul ca masajul amelioreaza alopecia androgenica, iar masajul nu face parte din categoria tratamentelor eficiente impotriva caderii parului, care au fost demonstrate in studii clinice de tipul "double-blind".

Aceasta metoda s-a nascut din ideea ca alopecia este cauzata de scaderea irigarii sangvine in zona frontala si in vertex (zonele predispuse la alopecie). Cu toate acestea, faptul ca firele transplantate (in cazul transplantului de par) in aceasta zona nu cad infirma aceasta teorie.

Pe piata exista sute de dispozitive si de metode de masaj, insa nicunul dintre acestea nu au avut succes in alopecia androgenica. Considerand faptul ca aproape 30% din subiectii din studiile clinice reputabile (de tipul "double-blind"), care au luat pastila de placebo, au raportat ameliorari in alopecie, precum si faptul ca in unele forme de alopecie (de ex. alopecia aerata) vindecarea poate interveni de la sine, este usor de inteles de ce exista persoane care au raportat ameliorari in urma folosirii dispozitivelor si metodelor de masaj.

Un comentariu:

  1. [...] aparatelor, laserul s-a folosit exclusiv in centre/saloane specializate si, de obicei, la pachet cu masajul. Apoi, odata cu progresul, a aparut si varianta pentru acasa care s-a comercializat chiar si in [...]

    RăspundețiȘtergere

Atentie! Mesajele sunt moderate. Nu se accepta mesajele publicitare. Daca doriti sa va promovati blogul sau orice fel de alt produs, incearcati s-o faceti intr-un mod inteligent. Orice legatura externa catre un alt site, fara legatura cu subiectul, va fi stearsa.