Alopecia de tip masculin poate fi cauza unei inactivari a celulelor stem

Intr-un nou studiu, publicat in Journal of Clinical Investigation, o echipa condusa de George Cotsarelis, MD, presedinte al Departamentului de Dermatologie de la Universitatea din Pennsylvania, Facultatea de Medicina, a constatat ca celulele stem joaca un rol neasteptat in a explica ce se intampla la nivelul scalpului afectat de alopecie.

Folosind probe de celule prelevate de la oameni supusi transplantului de par, echipa a comparat foliculii din zonele afectate de alopecie cu cei prelevati din zonele neafectate si au constatat ca nu exista diferente intre numar de celule stem intre cele doua zone. Cu toate acestea, ei au descoperit ca un alt tip de celula mai matura - celula progenitoare, este semnificativ saracita in foliculii din zona afectata de alopecie.

Cercetatorii presupun ca alopecia de tip masculin poate aparea dintr-o problema cu activare a celulelor stem, iar nu datorita cantitatii de celule stem din foliculi. In calvitia de tip masculin, foliculii de fapt se subtiaza; acestia nu dispar complet. Firele de par devin microscopice in zonele afectate de calvitie, comparativ cu alte locuri.

"Ne-am intrebat: "Sunt celule stem saracite in zona scalpului afectata de chelie"", spune Cotsarelis. "Am fost surprinsi sa aflam ca numarul de celule stem a fost acelasi in ambele zone, dar am descoperit o diferenta semnificativa de un anumit tip de celule, considerat a fi o celula progenitoare" spune el. "Acest lucru inseamna ca exista o problema in activarea celulelor stem in conversia celulelor predecesoare, in zonele afectate de alopecie."

In acest moment, cercetatorii nu stiu de ce exista o asemenea problema in aceasta conversie. "Cu toate acestea, faptul ca exista un numar normal de celule stem in scalpul afectat de calvitie ne da sperante pentru reactivarea acestor celule stem", noteaza Cotsarelis.

Cercetatorii spun ca pasii urmatori vor fi in studierea populatiilor de celule stem si progenitoare si in alte tipuri de caderea parului, inclusiv in alopecia de tip feminin. Informatiile pot ajuta la dezvoltarea unor tratamente impotriva caderii parului pe baza de celule  prin izolarea celulelor stem.

Referinte: University of Pennsylvania School of Medicine. "Male pattern balding may be due to stem cell inactivation." ScienceDaily 6 January 2011. 20 February 2011.

0 comments:

Trimiteți un comentariu

Atentie! Mesajele sunt moderate. Nu se accepta mesajele publicitare. Daca doriti sa va promovati blogul sau orice fel de alt produs, incearcati s-o faceti intr-un mod inteligent. Orice legatura externa catre un alt site, fara legatura cu subiectul, va fi stearsa.