Medicamentele pentru caderea parului pot duce la scaderea libidoului si la disfunctii sexuale la barbati

Cercetatorii de la Boston University School of Medicine (BUSM), in colaborare cu colegi de la Lahey Clinic si din Europa, au descoperit ca inhibatorii de 5a-reductaza (5a-RIS), desi amelioreaza unele simptome la pacientii cu hiperplazie benigna de prostata (HBP) si, posibil, au rol in prevenirea si stoparea caderii parului, produc si efecte adverse semnificative la unele persoane, inclusiv pierderea libidoului, disfunctii erectile (DE), disfunctii de ejaculare si depresii. Aceste descoperiri, publicate in Journal of Sexual Medicine, cheama la prudenta maxima din partea medicilor inainte de a prescrie 5a-RIS la pacienti, pentru cresterea parului sau pentru HBP.

5a-RIS, finasterida (Propecia/Proscar™) si dutasterida, au fost aprobate de autoritatile competente ca tratamente in HBP, avand eficacitate dovedita clinic. Finasterida este, de asemenea, aprobata ca tratament impotriva caderii parului (alopecia androgenetica). Desi efectele secundare negative ale acestor inhibatori sunt considerate a fi minime, amploarea efectelor adverse asupra functiei sexuale, ginecomastia, depresia, si asupra sanatatii generale ramane insuficient definita.

In scopul de a stabili amploarea potentiala a acestei probleme, cercetatorii au examinat datele raportate in diferite studii clinice cu privire la efectele secundare ale finasteridei si dutasteridei. Dupa o trecere in revista a datelor, cercetatorii au descoperit ca la o parte dintre subiecti, au fost raportate efecte adverse indelungate asupra functiei sexuale, cum ar fi disfunctii erectile si diminuarea libidoului, crescand posibilitatea unei relatii cauzale.
 
Conform cercetatorilor, efectele secundare negative ale 5a-RIS asupra functiei sexuale, ginecomastia si impactul asupra sanatatii generale au primit o minima atentie pana in prezent. Cu toate acestea, la unii pacienti, aceste reactii adverse sunt persistente in timp.

"O eventuala utilizare pe scara larga a 5a-RIS poate produce efecte secundare asupra sanatatii generale si, in special, asupra sistemului vascular si a functiei sexuale la anumite categorii mai sensibile de pacienti", a spus autorul principal Abdulmaged M. Traish, MBA, PhD, profesor de biochimie si profesor de Urologie la BUSM. "In plus, tratamentul impotriva caderii parului cu 5a-RIS poate produce efecte adverse persistente in timp la pacienti foarte tineri", a adaugat el.

Din acest motiv, medicii trebuie sa initieze "discutii sincere si deschise cu pacientii despre aceste probleme grave, inainte de a se incepe tratamentul, deoarece, la unii pacienti, aceste reactii adverse sunt persistente in timp, iar pacientii nu se vor recupera complet dupa intreruperea tratamentului", a avertizat Traish. Cercetatorii cred ca sunt necesare studii clinice si preclinice suplimentare pentru a determina motivul pentru care unele dintre aceste efecte adverse persista in timp la unele persoane.

Referinte: Boston University Medical Center. "Drugs for hair loss and benign prostatic hyperplasia may result in loss of libido, erectile dysfunction in men." ScienceDaily 11 January 2011.

2 comentarii:

  1. [...] ore la cateva zile….in functie de fiecare! In plus poti arunca o privire pe acest post: http://www.alopex.ro/medicamentele-pentru-caderea-parului-pot-duce-la-scaderea-libidoului-si-la-disf... Tags: antibiotice, diflucan, efecte secundare, fluconazol, medicamente de sinteza, reactii [...]

    RăspundețiȘtergere

Atentie! Mesajele sunt moderate. Nu se accepta mesajele publicitare. Daca doriti sa va promovati blogul sau orice fel de alt produs, incearcati s-o faceti intr-un mod inteligent. Orice legatura externa catre un alt site, fara legatura cu subiectul, va fi stearsa.