Risc mai mare de cancer la prostata la persoanele care incep sa cheleasca la 20 de ani

Barbatii care incep sa-si piarda parul la varsta de 20 sunt mai predispusi la a dezvolta cancer de prostata pe parcursul vietii, conform unui nou studiu publicat de junalul online Annals of Oncology. Astfel, s-ar putea depista mai devreme cancerul la prostata, intr-o faza tratabila.

Studiul francez a comparat 388 de barbatii tratati pentru cancer de prostata cu un grup de control de 281 de barbati sanatosi si a relevat faptul ca numarul celor bolnavi care au inceput sa cheleasca la varsta de 20 de ani este dublu fata de numarul din grupul de control de barbati sanatosi. Cu toate acestea, nu au existat diferente relevante in privinta celor care au declarat ca au inceput sa cheleasca intre 30-40 de ani, comparativ cu grupul de control.

Pana acum nu au existat dovezi concludente despre o legatura intre chelire si cancerul de prostata, acesta fiind primul studiu care sugereaza o legatura intre  chelirea timpurie - incepand cu varsta de 20 de ani si dezvoltarea cancerului de prostata mai tarziu in viata.

Profesorul Philippe Giraud (MD, PhD) de la Universitatea Paris Descartes (Paris, Franţa) si medic la Georges Pompidou Spitalul European (Paris, Franţa), care a coordonat cercetarea, a declarat: "In prezent nu exista dovezi solide care sa releve vreun beneficiu al unui eventual  program de screening national, al intregii populatii, pentru depistarea cancerului de prostata. Avem nevoie de o modalitate de a identifica acei oameni care prezinta un risc crescut de aparitie a bolii si care ar putea fi directionati pentru screening. De asemenea, in cazul acestora pot fi avute in vedere tratamente medicamentoase anti-androgenice preventive cum ar fi finasterida. Chelirea la varsta de 20 de ani ar putea fi unul dintre acesti factori de risc, usor de identificat, insa mai este mult de lucru pentru a confirma acest lucru." Unele tari au programe nationale de screening pentru barbatii de peste 40 de ani, insa acestea implica cheltuieli uriase care ar putea fi diminuate sau redirectionate in cercetare daca s-ar dovedi cu precizie care sunt factorii de risc in aparitia cancerului de prostata.

Alopecia androgenica, uneori cunoscuta ca modelul masculin de alopecie, este comuna la barbati, peste 50% dintre acestia fiind, mai mult sau mai putin, afectati de acesta. Studiile anterioare au stabilit o legatura intre alopecie si  hormonii androgeni. De asemenea, hormonii androgeni joaca un rol important in dezvoltarea cancerului de prostata. Finasteridele blocheaza conversia testosteronului intr-un hormon androgen numit dihidrotestosteron (DHT), care se crede ca ar sta la baza caderii parului. Finasterida, in concentratie de 1%, sub denumirea comerciala de Propecia, se foloseste ca tratament impotriva alopeciei (la ora actuala, fiind singurul medicament oral demonstrat clinic si aprobat de US FDA). In concetratie de 5%, sub denumirea de Proscar, se foloseste in tratarea cancerului la prostata. De asemenea, studiile recente sugereaza ca Finasteridele reduc incidenta cancerului de prostata.

Legatura dintre alopecia timpurie si cancerul la prostata ramane insa neclara: "Bărbatii care isi pierd parul devreme nu vor face neaparat cancer la prostata”, a declarat profesorul Philippe Giraud.

Referinte: Oxford University Press (OUP). "Losing hair at 20 is linked to increased risk of prostate cancer in later life, study finds." ScienceDaily 16 February 2011. 23 February 2011 <http://www.sciencedaily.com­ /releases/2011/02/110215191136.htm>.

0 comments:

Trimiteți un comentariu

Atentie! Mesajele sunt moderate. Nu se accepta mesajele publicitare. Daca doriti sa va promovati blogul sau orice fel de alt produs, incearcati s-o faceti intr-un mod inteligent. Orice legatura externa catre un alt site, fara legatura cu subiectul, va fi stearsa.