Alimentatie pentru un par sanatos

Studiile in domeniu au relevat faptul ca principalii factori responsabili de alopecie (de natura hormonala sau genetica) nu au o relatie directa cu alimentatia.

Cu toate acestea, nu este mai putin adevarat ca un regim alimentar echilibrat bazat pe proteine ​​si aminoacizi contribuie la sanatatea parului si poate imbunatati rezultatele tratamentelor impotriva caderii parului. Decat o dieta echilibrata nu este suficienta pentru a rezolva problemele legate de caderea parului, dar este aproape sigur ca o nutritie proasta poate agrava efectele alopeciei. De aceea, trebuie sa tinem cont de consumul anumitor alimente atunci cand planificam o dieta.

Alimente recomandate
La fel ca si corpul nostru, parul are nevoie de o alimentatie echilibrata.  De asemenea, trebuie retinut faptul ca este important atat mentinerea unei diete echilibrate, bazate pe consumul de alimente sanatoase, cat si pregatirea alimentatiei intr-o forma corespunzatoare. De exemplu, este gresit sa se fiarba or praji legumele verzi, deoarece numai consumate crude sunt o sursa de mineralele esentiale.

Vitamina A: oua, ficat, legume proaspete, lapte, uleiul de peste, de floarea-soarelui, de măsline, de in. Rolul  vitaminei A este de a se evita uscarea si blocarea glandelor sebacee, care sunt esentiale in lubrifierea foliculului de par si, prin urmare, in prevenirea si reducerea caderii parului. Vitamina A promoveaza, de asemenea, oxigenarea celulelor, iar lipsa aceastei vitamine este adesea asociata cu o accelerare a efectelor alopeciei.

Vitamina B (B6 şi B12): peste, carne de vita, porc, ficat, pui, soia, ouă, legume, nuci, cereale integrale, drojdia de bere (este nutrient natural care ofera complexul de vitamina B, o cantitate considerabila de aminoacizi esentiali si alte minerale, inclusiv fosfor). Vitamina B este necesara pentru productia de hemoglobina, fundamentala pentru transferul de oxigen, inclusiv la celulele care hranesc firul de psr. Un nivel ridicat al hemoglobinei trebuie sa fie mentinut in sange pentru a preveni caderea parului.

Vitamina C: lamaie, portocale, kiwi, patrunjel, spanac, broccoli. Fructele, in special citricele, sunt bogate in aceasta vitamina (aceste alimente sunt implicate in sinteza de colagen si a ajuta la absorbtia de fier, esential in cresterea sanatoasa a firului de par).

Apa: hidratarea este importanta pentru sanatatea intregului corp, deci si pentru par. O patrime din greutatea parului o reprezinta apa. Este bine sa evite bauturile carbogazoase sau contin cofeina. zinc.

Carne: de preferinta la gratar pentru a se elimina din grasimi. Carnea este o sursa importanta de zinc, fier, proteine, vitamina B6, vitamina B12, nutrienti care au un rol major in prevenirea caderii parului.

Alimente bogate in zinc: smochine, sparanghel, cartofi, vinete si telina.

Acid folic: nuci, cereale integrale, suc de portocale.

Alimente nerecomandate
  • In general, alimentele pregatite prin prejeala.
  • Grasimi animale (a se evita organele, mezeluri, salam, salamuri si tot felul de carnati)
  • Cafeaua, ciocolata, inghetata, bauturile energizante si cafeaua (consumate in exces irita sistemul nervos si contribuie la stresul de zi cu zi si, implicit, la accentuarea caderii parului.

0 comments:

Trimiteți un comentariu

Atentie! Mesajele sunt moderate. Nu se accepta mesajele publicitare. Daca doriti sa va promovati blogul sau orice fel de alt produs, incearcati s-o faceti intr-un mod inteligent. Orice legatura externa catre un alt site, fara legatura cu subiectul, va fi stearsa.