Se apropie toamna, anotimp care pe langa caderea frunzelor aduce si caderea parului. Desi specialistii nu au reusit sa explice pe deplin legatura dintre schimbarea sezonului si caderea parului, probabil cu totii am remarcat ca toamna si primavara caderea parului este mai accentuata, iar efectele sunt si mai dramatice pentru cei predispusi la chelie.
Desi principalele cauze de caderea parului sunt de natura genetica si hormonala, nu este mai putin adevarat ca stilul de viata, alimentatia nesanatoasa si stresul reprezinta catalizatori pentru avansarea cheliei. Iar toamna, cand lumea isi reia stilul de viata (revenirea la birou, inceperea scolilor, a facultatilor) acesti catalizatori actioneaza din plin la segmentul de populatie activa (i.e persoane tinere). In aceste conditii, nu este de mirare ca persoanele tinere, cu antecedente genetice in familie, incep sa cheleasca mult mai devreme decat parintii.
Ce putem face?
Daca aveti pe cineva in familie cu alopecie (parinti, bunici etc) nu mai stati pe ganduri si consultati un specialist. O lista de tratamente dovedite clinic ca actioneaza impotriva cauzelor principale ale alopeciei poate fi consultata aici (Tratamente dovedite clinic). De asemenea, consultati si lista tratamentelor naturiste. Exista suficiente dovezi si explicatii clinice ca acestea ajuta impotriva caderii parului. De asemenea, daca in cazul medicamentelor exista efecte adverse si costuri, uneori, considerabile, in cazul tratamentelor naturiste efectele adverse sunt aproape inexistente, iar costurile sunt reduse.
Pe langa lupta impotriva cauzelor principale ale alopeciei, trebuie luptat si impotriva acestor catalizatori (stilul de viata, alimentatia nesanatoasa, stresul), care, asa cum am mentionat mai sus, se incapataneaza sa actioneze cu si mai multa tarie in sezonul care urmeaza.
Stresul este un factor deloc de neglijat in subtierea si caderea parului atat la femei, cat si la barbati. Acesta declanseaza la nivelul scalpului o serie de reactii, precum scaderea fluxului de sange la radacinile firelor de par sau stimularea hormonilor androgeni.
Stresul este foarte greu de eliminat si nu urmarim prin acest articol sa oferim o solutie magica la aceasta problema. Cu toate astea, sportul (de mentinere) si miscarea, in general, reprezinta un bun inceput in reducerea stresului. De asemenea, sportul este benefic pentru par. Activitatea fizica ajuta la eliminarea toxinelor prin transpiraţie si la reglarea secretiei de sebum.
Nu inteleg ce echilibru al naturii este in cazul caderii parului
RăspundețiȘtergere