Pufulita-cu-flori-mici (Epilobium parviflorum)

Epilobium parviflorum face parte din flora spontana, apartinand familiei Onagraceae. Este raspandita in Europa, Asia si unele parti ale Americii. Este o planta iubitoare de soare si umiditate. In Romania o intalnim pe marginea paraielor si raurilor, precum si pe marginea santurilor.

Epilobium, cunoscuta sub numele popular de Pufulita-cu-flori-mici, desi mentionata foarte rar in cartile de specialitate, constituie un remediu natural eficient utilizat de foarte multi ani de catre oameni. Ingredientele sale active sunt flavonoidele, fitosteroli si taninuri elagice.

Planta este folosita ca anti-inflamator, pentru tratarea diareei, gastroenterita, stomatitei, gingivitei şi faringitei. De asemenea, este cunoscuta si pentru rezultatele sale bune, in cazuri de hiperplaziei benigna de prostata (HBP) sau adenomul de prostata si ca urmare a acestei calitati a inceput sa fie testata si ca tratament pentru combaterea alopeciei androgenetice (la fel ca Finasterida si Dudasterida care initial au fost folosite in tratarea HBP).

In tratamentul impotriva caderii parului, se presupune ca actiunea Epilobium ar fi similara cu cea de la Dudasterida: inhiba secretia de dihidrotestosteron (DHT), principalul suspect pentru pierderea parului in calvitia androgenetica,  prin blocarea enzimei 5-alfa-reductaza de tip I si II. Mai mult pe langa blocarea DHT-ului, Epilobium este si un inhibitor de aromataza, ceea ce ii confera un surplus fata de Finasterida şi Dutasterida, prin faptul ca prin inhibarea numai a DHT-ului se creaza un surplus de testosteron. Problema este ca acest surplus ar putea sa se transforme in estrogen, dezechilibrand raportul dintre testosteron si estrogen. Excesul de strogen poate duce la Ginecomastie (hipertrofierea glandei mamare la barbat). Acesta este locul unde intervine Epilobium care inhiba, de asemenea, enzima aromataza care converteste testosteronul in estrogen. Din acest motiv, unii oameni folosesc Epilobium pentru a preveni posibilele efecte secundare in tratamentele cu Finasterida si Dutasterida.

Din pacate, in prezent, nu exista studii clinice reputabile, de genul celor pentru Finasterida sau Dudasterida, care sa ateste ca Epilobium functioneaza in tratarea alopeciei androgenetice, dar foarte multe persoane au semnalat obtinerea unor rezultate bune, fie luand separat, fie in combinatie cu un alt tratament principal sau in pauzele tratamentelor principale.

Deoarece este un produs natural, nu are nevoie de aprobarea din partea autoritatilor competente in materie de medicamente pentru comercializare, ceea ce ar trebui sa ne faca si mai vigilenti atunci cand cumparam un astfel de produs, deoarece orice il poate produce, fara un control riguros al autoritatilor.

Epilobium este disponibil sub formă de sirop, ceai sau capsule gelatinoase moi. Cu titlu de exemplu, mentionam ProstaLobium® si ProstaLobium® Plus (cu Epilobium si Extract de Palmier Pitic). Nu cunoastem daca in Romania se comercializeaza acest produs.

Nu se cunosc efecte secundare. Cu toate acestea, amintiti-va ca nu trebuie sa incepeti nici un tratament fara a consulta in prealabil medicul, chiar si in cazul unui tratament naturist de acest tip.

0 comments:

Trimiteți un comentariu

Atentie! Mesajele sunt moderate. Nu se accepta mesajele publicitare. Daca doriti sa va promovati blogul sau orice fel de alt produs, incearcati s-o faceti intr-un mod inteligent. Orice legatura externa catre un alt site, fara legatura cu subiectul, va fi stearsa.