Finasterida

Initial, Finasterida a fost folosita sub forma de comprimate de 5mg pentru tratarea pacientilor cu hiperplazia benigna de prostata (adenomul de prostata). Dincolo de rezultatele bune, pacientii sub tratament au observat o stopare a caderii parului si chiar cresterea de fire noi.

Ulterior, s-a inceput experimentarea finasteridei pe persoane mai tinere, folosind doza de 1mg in locul celei de 5mg, iar rezultatele au fost mai mult decat incurajatoare. In 1997, Finasterida a fost atestata de catre U S Food and Drug Administration (FDA) ca primul medicament oral dovedit clinic ca fiind eficient in oprirea caderii parului si in promovarea cresterii acestuia.

Finasterida este produsa de Merck Sharp & Dohme Corp. (USA) si este distribuit sub numele de Propecia si Proscar. Propecia contine 1mg finasterida si este indicat in tratamentul calvitiei masculine, in timp ce Proscar contine 5mg finasterida si este indicat in tratarea adenomului de prostata.

Patentul Merck Sharp & Dohme Corp. pentru uzul de finasterida in tratarea adenomului de prostata a expirat in anul 2006, iar cel pentru calvitie masculina va expira in noiembrie 2013. In Romania, atat Propecia cat si Proscar sunt disponibile, pe baza de reteta de la medic, in farmacii  (viziteaza sectiunea Forum pentru informatii actualizate in legatura cu farmaciile de unde se pot procura produsele). In alte tari sau pe Internet, finasterida se comercializeaza si sub denumiri generice ca: Folcra, Renacidin, Andropel, Capilfor, Pelicrep, Tricofarma, Sutric etc. 

Important: Finasterida este indicata numai pentru pierderea de tip masculin a parului. Femeile gravide trebuie sa evite manevrarea comprimatelor cu finasterida. Daca substanta activa este absorbita dupa administrare orala sau prin piele la o femeie gravida cu un fat de sex masculin, poate produce malformatii ale organelor sexuale ale acestuia. Producatorul acopera cu o pelicula substanta activa din comprimate, astfel ca in cursul unei manipulari normale (fara a fi zdrobite sau rupte), nu ar trebui sa existe un astfel de risc. Cu toate acestea, avertismentul este de actualitate in conditiile in care, pe considerente de pret, unele persoane rup comprimatele de Proscar (5mg finasterida) sau alte medicamente cu o doza mai mare de 1mg de finasterida pentru a "obtine" doza  de 1mg finasterida, recomandata in tratarea calvitiei masculine. Pe langa riscurile la care sunt supusi cei din preajma lor, acestia se expun ei insisi la pericolul unor efecte adverse datorita faptului ca prin aceasta metoda nu se poate stabili exact doza de 1mg de finasterida. 

Rezultate

Campania de publicitate a producatorului Merck Sharp & Dohme Corp. prezinta doi frati gemeni care au acelaşi grad de alopecie. Unul dintre ei a folosit Propecia timp de patru ani,  iar celalalt nu. Rezultatele sunt evidente.

Conform site-ului Propecia.com, un studiu clinic de 5 ani a demonstrat urmatoarele:

  • 9 din 10 barbati care au luat Propecia au avut rezultate vizibile (fie regenerarea parului - 48% [134 din 279], fie stoparea caderii parului - 42% [117 din 279]), fata de 25% (4 din 16) care au luat placebo (pastila de zahar), în conformitate cu o evaluare de fotografii de către o comisie independenta de medici dermatologi.
  • 2 din 3 barbati care au luat Propecia au avut regenerare de par, evaluata prin numaratoarea firelor de par. Toti barbatii din studiu care nu au folosit Propecia au pierdut par.
  • Majoritatea barbatilor care au luat Propecia au fost clasificati cu ameliorari de către medici -77% (210 din 271) vs 15% (2 din 13) cu placebo.
  • Majoritatea barbatilor care au luat Propecia au raportat ca zonele goale s-au ameliorat, pierderea parului a incetinit, iar aspectul general al parului s-a imbunatatit.

Mai mult, în primul an de studiu, 86% (587 din 679) din barbati care au luat Propecia si-au mentinut parul sau chiar le-a crescut un numar vizibil de fire vs 42% (282 din 672) care au luat placebo.

Este important de retinut ca de multe ori pierderea parului se opreste fara a utiliza un medicament. De aceea, multe "tratamente minune" par sa functioneze. Aruncand o privire la studiul Propecia de mai sus, putem observa ca, in primul an de tratament, 42% (282 din 672) si-au mentinut parul sau chiar le-a crescut un numar vizibil de fire de par, fara niciun medicament.

Cum functioneaza?

Finasterida reduce semnificativ nivelul de dihidrotestosteron (DHT), o cauza cheie a caderii parului la barbati, prin blocarea formarea de DHT in scalp. Enzima 5-alfa-reductoza converteste testosteronul in DHT, iar foliculii cu sensibilitate la DHT, isi reduc dimensiunea pana cand se atrofiaza definitiv.


Eficienta Propecia a fost demonstrata, prin studii clinice de timpul double-blind,  la barbati cu varste intre 18-41 ani, cu alopecie usoara pana la moderata, in zona din crestet (vertex) si pana in zona frontala de mijloc. Nu exista suficiente dovezi ca Propecia lucreaza in zona tamplelor.


Primele rezultate se pot vedea dupa minim sase luni de tratament. Rezultatele maxime sunt observate dupa mai multi ani. Este un tratament de lunga durata, care presupune multa perseverenta si rabdare.


In Romania, pretul pentru Propecia (28 de comprimate) este de aproximativ 163 lei (viziteaza sectiunea


Reactii adverse


Finasterida este in general bine tolerata, dar daca suferi de orice din efectele secundare de mai jos, trebuie sa consulti imediat un medic pentru a vedea daca poti continua tratamentul. In general in timpul tratamentului au fost raportate urmatoarele reactii adverse cu aparitie mai putin frecventa: reactii alergice, inclusiv eruptii cutanate, prurit, urticarie si edem al buzelor si fetei; probleme la efaculare tensiune si distensie in regiunea mamara; precum si dureri testiculare.

Cu toate acestea, efectele secundare au fost sub 2% dintre participanti, iar acestea au fost aproximativ similare cu cele ale pacientilor care au luat placebo. Mai mult, conform site-ului produicatorului, in trei studii clinice controlate, pe o durata de 12 luni, 1,4% dintre pacientii care au luat Propecia (n = 945) au intrerupt tratamentul datorită reacţiilor adverse (posibil) legate de tratament, in timp ce 1,6% dintre pacienţii care au luat o pastila de zahar (placebo; n = 934) au intrerupt tratamentul datorita reactiilor adverse.

22 de comentarii:

  1. Finasteride - Preturi si Branduri:
    actualizat la 30.09.2010:

    Denumire comerciala: PROPECIA 1MG CT*28CPR MERCK S D

    Farmaciile HelpNet.ro:
    Pret: ~163,32 RON (155,15 RON card HelpNet)
    Disponibilitate si preturi: http://www.helpnet.ro/?pid=10&cod=FIMMEDPROP01

    Farmaciile SensiBlu:
    Pret: ~163,32 RON
    Disponibilitate si preturi: http://www.sensiblu.com/produs-PROPECIA ... 65117.html

    RăspundețiȘtergere
  2. De unde pot achizitiona mai ieftin Propecia la un pret mai bun? EU cred ca pretul de producator este la 100ron, iar restul adauga farmaciile.

    RăspundețiȘtergere
  3. As vrea sa incerc pastilele Propecia sau Proscar, insa am vazut o diferenta mare ca pret intre ele.
    As inclina sa cred ca Propecia este mai bun, pentru caderea parului decat Proscar, deoarece Propecia contine 1mg si este aprox 160ron, iar Proscar am vazut ca este mai ieftin si o pastila(5mg) o poti imparti in 5 parti egale. As dori sa stiu din ce cauza este mai scump Propecia, chiar este mai bun? La asa diferenta de pret ar fi trebuit sa fi disparut de pe piata!

    RăspundețiȘtergere
  4. Indicatii:
    Proscar este indicat in tratamentul si controlul adenomului de prostata pentru a produce regresia prostatei marite de volum, imbunatatirea drenajului urinar si atenuarea simptomelor asociate cu adenomul de prostata.

    Contraindicatii:
    Proscar nu este indicat la femei si copii. Proscar este contraindicat in urmatoarele situatii: Hipersensibilitate la oricare dintre componentele acestui produs; sarcina - folosirea la femei atunci cand ele sunt sau pot prezenta potential de a fi gravide (vezi Precautii: Sarcina si expunerea la finasterid - risc pentru fetii de sex masculin).

    ---

    Diferenta consta numai in dozaj. Propecia 1%; Proscar 5%.

    Merk este detinatorul patentului pentru Finasteride 1% si este singurul care poate comercializa Finasteride 1% ca tratament impotriva caderii parului. Patentul va expira in Noiembrie 2013. Abia dupa expirarea patentului, va aparea competitia cu genericele. Pana atunci nu cred ca sunt sanse ca Propecia sa se ieftineasca.

    RăspundețiȘtergere
  5. De unde pot achizitiona din Romania un Pill Cutter cu care sa obtin exact doza de 1mg de finasterida din Proscar?

    RăspundețiȘtergere
  6. Practic e imposibil sa ajungi la doza exacta de 1mg! Iata cam cum ar trebui taiat proscarul pentru a ajunge la echivalentul propeciei:
    Imagine

    Asta ar presupune ca taieturile sa fie chirurgical executate! In plus, trebuie sa iei in calcul ca substanta activa poate sa-si piarda calitatile dupa taiere. Trebuie sa te gandesti ca ultima bucatica trebuie pastrata 5zile. actorii mecanici, temperatura plus umezeala distrug calitatile pastilei.

    Cred ca mai sigura e metoda sa tai in 4 si sa-ti asumi riscul unei doze mai mari. De fapt, prin taiere s-ar putea sa se piarda si sa fie ~ 1mg, dar tot exista problemele de mai sus. Si eu am dilema asta. Sa trec pe finpecia sau pe alte finasteride facute pe vapor sau in india sau sa tai proscarul :( . Deocamdata mai stau pe Propecia si sper ca apropiata expirare a patentului ii va face pe MSD sa mai lase la pret. Este exagerat de scump si faptul ca proscarul e la o treime de pret (60 lei) fata de propecia 170 lei e dovada suprema ca este supraevaluat. Cum e posibil ca proscar care are de 5ori mai multa substanta

    RăspundețiȘtergere
  7. ar mai fi o solutie: sa platesti la un farmacist sa iti faca dozajul corect.

    RăspundețiȘtergere
  8. Pana la urma tot de indemanare tine... sau la ce te referi? Cum ar putea farmacistul sa obtina dozajul corect?

    RăspundețiȘtergere
  9. La cat de mare e diferenta de pret, merita sa iei Proscar si sa-l imparti in 5 bucati si sa folosesti numai 2 pentru doua ziele. Restul sa le arunci! Ajungi la o diferenta de peste 5 ori la pret. Clar e furt pe fata.
    Propecia nu se poate lua pe reteta?

    RăspundețiȘtergere
  10. Iau de aproape 2 ani de zile Propecia si n-am avut nici un fel de problema. In ultima vreme am inceput sa am dureri testiculare. Imediat am oprit tratamentul si la cinci zile durerile mi-au disparut.
    Tratamentul mi-a stabilizat cat de cat avansarea cheliei, asa ca as vrea sa gasesc o alternativa: fie sa reduc doza la jumatate, fie sa trec pe remedii naturale cu riscul de a nu functiona!

    Orice sugestie este bine-venita!

    RăspundețiȘtergere
  11. Facand un mic research pe internet, doza minima la care finasterida functioneaza este de 0,20mg! Deci ai putea sa incerci sa reduci doza si sa vezi daca durerile mai reapar. Eventual, extractul de palmier pitic (saw palmetto) sa-l iei in completare.

    RăspundețiȘtergere
  12. Propecia / Extract de Palmier Pitic (Saw Palmeto)/Rogaine 5%

    Mesajde Andrei » 22 Oct 2010, 12:32
    Sunt pe Propecia de un an de zile si rezultatele sunt sub asteptari. Cel mult nu mi-a mai cazut asa de rau, insa fata de pozele pe care mi le-am facut acum un an nu am nici o imbunatatire. Tot Rogaine mi se pare ca merge mai bine si in perioada in care am facut tratamentul parul s-a intarit vizibil.

    Doctorul mi-a spus ca Finasteride ma ajuta sa incetinesc procesul, insa avand in vedere ca nu opreste DHT-ul decat in jur de 70%, mi-a recomandat sa mai adaug un inhibator natural de DHT (epilobium sau saw palmetto). Asa ca de acum o sa merg in continuare pe inhibatori de DHT + Rogaine

    O sa va tin la curent cu evolutia

    RăspundețiȘtergere
  13. Comanda Finpecia

    Mesajde Fin » 22 Oct 2010, 12:17
    In prezent iau Propecia (1mg Finasteride), insa pretul este naucitor la Farmaciile din Ro. In afara au programe de fidelizare, insa aici nimic. Asa ca doresc sa ma orientez catre generice. Din cate vad, Finpecia este cel mai vehiculat generic, insa faptul ca este produs in India si ca zilele trecute am vazut la televizor un reportaj in care spuneau ca indienii sunt campioni la medicamente false, m-a pus pe ganduri.
    A comandat cineva? Poate sa ma ajute cu niste informatii legate de pret, calitate etc.

    Multumesc aticipat.

    RăspundețiȘtergere
  14. Experienta mea cu Propecia - 1 an

    Mesaj de Adrian » 05 Oct 2010, 18:52
    Salutare tuturor,

    Am 30 de ani si alopecie NW3 tip V, care in ultimii ani a avansat intr-un ritm galopant. Practic, acum 5 ani nu aveam nici NW2.
    Anul trecut m-am decis sa incep tratamentul cu propecia. La exact un an de la inceperea tratamentului, lucrurile stau in felul urmator:

    Suma cheltuita: 12 x 160 RON = 1.920RON

    Rezultate: O usoara ameliorare in zona de mijloc si vertex in ceea ce priveste densitatea, iar per ansamblu pot sa spun ca procesul de inaintare a fost incetinit, poate chiar stopat. In zona din fata nici gand de vreo imbunatatire! De altfel, medicul dermatolog mi-a spus ca in acea zona foliculii s-au atrofiat (nu mai exista) si nici cu o mie de sampoane/lotiuni nu-l mai regenerez. In septembrie am sesizat o cadere putin mai accelerata, insa aceasta tendinta era mult mai accentuata in acest anotimp in anii trecuti.

    In concluzie, nu va asteptati la rezultate spectaculoase si recomandarea mea este sa incepeti tratamentul daca sunteti in stagii incipiente de calvitie (NW2-NW3), cand doriti sa pastrati ce aveti pe cap. Deja de la NW4 in sus nu mai conteaza si aruncati banii degeaba cu acest tratament.

    Eu o sa continuu cu Propecia, iar de luna aceasta o sa reincep tratamentul cu Minoxidil, care in cazul meu pare ca merge bine. Am facut 3 luni cu Minoxidil (ian-martie) cu rezultate bune si la sfatul "pretios" al dermatologului, care mi-a spus ca nu mai e eficient dupa aceasta perioada, l-am intrerupt. Evident, cercetand pe internet nu am gasit asa ceva, ci doar de perseverenta in acest tratament.

    O sa continui sa urmaresc forumul vostru!

    RăspundețiȘtergere
  15. Multumim Adrian pentru mesajul tau. Ai avut vrut efecte adverse de la tratament?

    RăspundețiȘtergere
  16. Inainte sa incep tratamentul, am citit despre efectele secundare, iar disfunctionalitatile sexuale despre care se vorbeste pe net, trebuie sa recunosc, ca m-au pus rau pe ganduri. Am zis sa iau o luna si sa vedem cum merge. N-am avut niciun fel de problema si eu cred ca este mai mult la nivel mental. Adica dupa ce citesti prospectul si mai vezi si pe net despre side effects, normal ca o sa te gandesti numai la asta si te inhibezi cand vine vorba de sex... Tin sa precizez ca am o relatie stabila si poate si din acest motiv n-am avut niciun fel de inhibitii sub acest aspect. Pe de alta parte, din studiile clinice cei care au luat pastila de placebo au semnalat si ei probleme intr-un procent similar cu cei care au luat propecia :).

    Pana la urma si banala aspirina are o gramada de efecte secundare, dar nimeni nu citeste prospectul.

    RăspundețiȘtergere
  17. Exista tratament cu finasterida pentru femei?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Finasterida inhiba actiunea DHT (dihidrotestosteron) de la nivelul scalpului. Tinand cont de acest lucru, un tratament pentru femei cu finasterida ar fi absolut inutil. Cauzele calvitiei la femei sunt altele fata de cauzele calvitiei la barbati, deci si tratamentele sunt diferite. Pentru a inlatura calvitia sau pentru a o opri, cel mai bine este sa mergi la un dermatolog pentru a determina exact cauza calvitiei tale pentru a putea inlatura efectul. O zi buna!

      Ștergere
  18. cu banii care ii dati pe propecia sau cine stie mai ce, mai bine faceti un implant de par si rezolvati cazul. strenge 500 de euro si infige 500 de fire pe chelie.

    RăspundețiȘtergere
  19. Exista Finasterida produsa de compania ACCORD la 25 lei cutia. Stie cineva la ce farmacii se gaseste?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut! De unde ai scos pretul de 25 lei? La noi in Ro prefera vanda la 160 lei decat sa aduca generice....

      Ștergere

Atentie! Mesajele sunt moderate. Nu se accepta mesajele publicitare. Daca doriti sa va promovati blogul sau orice fel de alt produs, incearcati s-o faceti intr-un mod inteligent. Orice legatura externa catre un alt site, fara legatura cu subiectul, va fi stearsa.