Biotina intarzie incaruntirea si caderea parului

Biotina sau Vitamina B7 (cunoscuta si ca Vitamina H) reprezinta o substanta importanta pentru mentinerea sau ameliorarea starii de sanatate. Biotina este un cofactor care intervine in reglarea temperaturii corpului, a glicemiei, iar impreuna cu magneziul, biotina normalizeaza metabolismul.

In ceea ce priveste caderea parului, nu exista studii stiintifice care sa poata demonstra eficacitatea Biotinei, insa unele persoane au semnalat o imbunatatire a aspectului general al parului si/sau o scadere a caderii acestuia ca urmare a folosirii Biotinei, ca supliment alimentar. De asemenea, este unanim recunoscut ca Biotina are un rol deosebit de important pentru sanatatea pielii, a unghilor, a parului si, in general, a intregului corp.

Desi nu se poate afirma ca Biotina este "solutia la caderea parului", Biotina nu trebuie sa lipseasca dintr-un organism sanator, iar carenta de vitamina B7 din organism poate duce la accelerarea caderii parului sau la incaruntirea acestuia. De aceea, trebuie sa ne asiguram ca aceasta vitamina nu trebuie sa lipseasca din alimentatia noastra.

Surse naturale de Biotina
  • Polen apicol
  • Galbenus de ou
  • Ficat
  • Drojdii Torula
  • Oui ntreg
  • Oleaginoase tari (nuci, arahide, migdale, alune)
  • Ciocolati
  • Ciuperci
  • Fasole boabe
  • Orez brun
  • Sturioni (moruni, cega, nisetru, pastruga, etc.)
  • Spanac
  • Drojdii
  • Porumb
  • Tărâţe
  • Lapte
  • Morcovi
  • Ovaz, soia
  • Fructe (struguri, capsune, pepene verde, banane, piersici)

Caderea sezoniera a parului

Se apropie toamna, anotimp care pe langa caderea frunzelor aduce si caderea parului. Desi specialistii nu au reusit sa explice pe deplin legatura dintre schimbarea sezonului si caderea parului, probabil cu totii am remarcat ca toamna si primavara caderea parului este mai accentuata, iar efectele sunt si mai dramatice pentru cei predispusi la chelie.

Desi principalele cauze de caderea parului sunt de natura genetica si hormonala, nu este mai putin adevarat ca stilul de viata, alimentatia nesanatoasa si stresul reprezinta catalizatori pentru avansarea cheliei. Iar toamna, cand lumea isi reia stilul de viata (revenirea la birou, inceperea scolilor, a facultatilor) acesti catalizatori actioneaza din plin la segmentul de populatie activa (i.e persoane tinere). In aceste conditii, nu este de mirare ca persoanele tinere, cu antecedente genetice in familie, incep sa cheleasca mult mai devreme decat parintii.

Ce putem face?
Daca aveti pe cineva in familie cu alopecie (parinti, bunici etc) nu mai stati pe ganduri si consultati un specialist. O lista de tratamente dovedite clinic ca actioneaza impotriva cauzelor principale ale alopeciei poate fi consultata aici (Tratamente dovedite clinic). De asemenea, consultati si lista tratamentelor naturiste. Exista suficiente dovezi si explicatii clinice ca acestea ajuta impotriva caderii parului. De asemenea, daca in cazul medicamentelor exista efecte adverse si costuri, uneori, considerabile, in cazul tratamentelor naturiste efectele adverse sunt aproape inexistente, iar costurile sunt reduse.

Pe langa lupta impotriva cauzelor principale ale alopeciei, trebuie luptat si impotriva acestor catalizatori (stilul de viata, alimentatia nesanatoasa, stresul), care, asa cum am mentionat mai sus, se incapataneaza sa actioneze cu si mai multa tarie in sezonul care urmeaza.

Stresul este un factor deloc de neglijat in subtierea si caderea parului atat la femei, cat si la barbati. Acesta declanseaza la nivelul scalpului o serie de reactii, precum scaderea fluxului de sange la radacinile firelor de par sau stimularea hormonilor androgeni.

Stresul este foarte greu de eliminat si nu urmarim prin acest articol sa oferim o solutie magica la aceasta problema. Cu toate astea, sportul (de mentinere) si miscarea, in general, reprezinta un bun inceput in reducerea stresului. De asemenea, sportul este benefic pentru par. Activitatea fizica ajuta la eliminarea toxinelor prin transpiraţie si la reglarea secretiei de sebum.

Alimentatie pentru un par sanatos

Studiile in domeniu au relevat faptul ca principalii factori responsabili de alopecie (de natura hormonala sau genetica) nu au o relatie directa cu alimentatia.

Cu toate acestea, nu este mai putin adevarat ca un regim alimentar echilibrat bazat pe proteine ​​si aminoacizi contribuie la sanatatea parului si poate imbunatati rezultatele tratamentelor impotriva caderii parului. Decat o dieta echilibrata nu este suficienta pentru a rezolva problemele legate de caderea parului, dar este aproape sigur ca o nutritie proasta poate agrava efectele alopeciei. De aceea, trebuie sa tinem cont de consumul anumitor alimente atunci cand planificam o dieta.

Alimente recomandate
La fel ca si corpul nostru, parul are nevoie de o alimentatie echilibrata.  De asemenea, trebuie retinut faptul ca este important atat mentinerea unei diete echilibrate, bazate pe consumul de alimente sanatoase, cat si pregatirea alimentatiei intr-o forma corespunzatoare. De exemplu, este gresit sa se fiarba or praji legumele verzi, deoarece numai consumate crude sunt o sursa de mineralele esentiale.

Vitamina A: oua, ficat, legume proaspete, lapte, uleiul de peste, de floarea-soarelui, de măsline, de in. Rolul  vitaminei A este de a se evita uscarea si blocarea glandelor sebacee, care sunt esentiale in lubrifierea foliculului de par si, prin urmare, in prevenirea si reducerea caderii parului. Vitamina A promoveaza, de asemenea, oxigenarea celulelor, iar lipsa aceastei vitamine este adesea asociata cu o accelerare a efectelor alopeciei.

Vitamina B (B6 şi B12): peste, carne de vita, porc, ficat, pui, soia, ouă, legume, nuci, cereale integrale, drojdia de bere (este nutrient natural care ofera complexul de vitamina B, o cantitate considerabila de aminoacizi esentiali si alte minerale, inclusiv fosfor). Vitamina B este necesara pentru productia de hemoglobina, fundamentala pentru transferul de oxigen, inclusiv la celulele care hranesc firul de psr. Un nivel ridicat al hemoglobinei trebuie sa fie mentinut in sange pentru a preveni caderea parului.

Vitamina C: lamaie, portocale, kiwi, patrunjel, spanac, broccoli. Fructele, in special citricele, sunt bogate in aceasta vitamina (aceste alimente sunt implicate in sinteza de colagen si a ajuta la absorbtia de fier, esential in cresterea sanatoasa a firului de par).

Apa: hidratarea este importanta pentru sanatatea intregului corp, deci si pentru par. O patrime din greutatea parului o reprezinta apa. Este bine sa evite bauturile carbogazoase sau contin cofeina. zinc.

Carne: de preferinta la gratar pentru a se elimina din grasimi. Carnea este o sursa importanta de zinc, fier, proteine, vitamina B6, vitamina B12, nutrienti care au un rol major in prevenirea caderii parului.

Alimente bogate in zinc: smochine, sparanghel, cartofi, vinete si telina.

Acid folic: nuci, cereale integrale, suc de portocale.

Alimente nerecomandate
  • In general, alimentele pregatite prin prejeala.
  • Grasimi animale (a se evita organele, mezeluri, salam, salamuri si tot felul de carnati)
  • Cafeaua, ciocolata, inghetata, bauturile energizante si cafeaua (consumate in exces irita sistemul nervos si contribuie la stresul de zi cu zi si, implicit, la accentuarea caderii parului.

Parul implantat nu creste peste noapte!

La un asemenea titlu, nu avea cum sa treaca neobservata "stirea momentului" de pe Cancan.ro: "Regele mezelurilor si-a facut implant de par inainte de moarte! Vezi aici cum arata George Naghi inainte de tragedie".

Din pacate, Cancan.ro nu atinge subiectul anuntat in titlu (si care ne intereseaza pe noi) decat in ultimele fraze unde aflam ca:  "De cate ori (n.n sotia sa) mergea la medicii din Austria, ea era insotita de Gheorghe Naghi. Acolo el (n.n. Gheorghe Naghi) si-a facut, acum cateva luni, implant de par. La cei 59 de ani, se simtea inca tanar si voia sa si arate asa, astfel ca parul alb si rar a fost inlocuit de o "chica" bruneta".

Sursa: Cancan.ro. Click pentu detalii
Iar ca o "dovada" transplantului de par cei de la Cancan.ro publica urmatoarea imagine:

Acum parerea noastra (oarecum anticipata din titlul acestui articol):
In primul rand, in momentul de fata, nu exista nicio metoda de transplant de par care sa aiba rezultate vizibile in cateva luni. Parul transplantat cade la cateva zile dupa interventie, iar primele rezultate apar nu mai devreme de 3-4 luni, in sensul ca fire foarte fine se simt la pipait. Rezultate notabile apar dupa 6-9 luni de la interventie. Deci, este imposibil ca dl. Naghi sa fi facut un transplant de par in urma cu cateva luni si sa aiba rezultate vizibile.

In al doilea rand, dupa cum se poate observa din prima fotografie, dl. Naghi avea parul alb si in zonele potential donatoare (in partile laterale). Trebuie stiut ca parul transplantat isi pastreaza culoarea si in zona donatara (primitoare). Deci, este imposibil ca parul dupa transplant sa devina negru. De altfel, se poate vedea fara un efort prea mare ca este vorba doar de o vopsire a parului.

In plus, linia parului este aceeasi. Sub acest aspect trebuie precizat ca majoritatea celor care apeleaza la transplantul de par recurg la reconstituirea liniei parului, iar specialistii recomanda aceasta ca prim pas in orice transplant de par. Motivele ar fi ca prin reconstituirea liniei parului se produc cele mai vizibile rezultate in cazul unui transplant de par, infatisarea schimbandu-se dramatic. Un om este privit din fata, astfel ca linia parului este cea mai importanta.

Nu in ultimul rand, oricat de moderna ar fi tehnica folosita, un transplant de par ar presupune o perioada relativ lunga de la interventie (aprox 3 luni) in care urmele interventiei ar fi vizibile (e.g. cicatrici in primele saptamani, iritarea scalpului in zonele donatoare si primitoare, tuns la zero in cazul metodei F.U.E etc). Or, ne e greu sa credem ca o persoana publica ca dl. Naghi a reusit ca timp de 3 luni sa ascunda urmele unei interventii de transplant de par.

Ceaiul verde

Ceaiul verde este un tip de ceai obtinut din frunzele de Camelia sinensis. Diferenta fata de celelalte tipuri de ceai consta in faptul ca procesul natural de fermentatie este oprit. Imediat dupa cules, frunzele sunt trecute prin abur sau torefiate. Apoi frunzele sunt uscate si rulate, astfel impiedicandu-se fermentarea. Ceaiul verde este cunoscut si sub denumirile de ceai nefermentat sau ceai virgin.

Desi nu exista dovezi clare in acest sens, ceaiul verde este poate printre cele mai populare tratamente naturiste in combaterea caderii parului. Cu toate acestea, nu poate fi negat rolul benefic al ceaiului verde in imbunatatirea starii de sanatate a organismului nostru, in general, contracarand boli si deficientele de tot felul in corpul nostru. Ceaiul verde este o alternativa interesanta pentru a fi adaugata la acele alimente care servesc la sanatatea parului nostru.

Ca un remediu naturist, practic lipsite de efecte secundare, usor de preparat si foarte accesibile, ceaiul verde devine o optiune valoroasa de luat in considerare alaturi de celelalte tratamente impotriva caderii parului.

Proprietati si compozitie
Uleiuri esentiale, teina, cafeina, tannini catechici, flavonoide (cuercetină, quercitrina), aminoacizi, vitamina C, teaflavina, tearubigina, proteine, calciu, fier, fluor, alcaloidi (teobromina, teofilina, dimetilxantina, xantina, adenina) si componenta principala epigallocatechina gallata ( EGCG), cea mai importanta componenta a fractiunii polifenolice a ceaiului verde.

Activitatea ceaiului se datoreaza in primul rand continutului de teina, de tanini si de compuși polifenolici. Polifenolii si catechinele combat radicalii liberi produsi de poluare, fum de țigară, gaze de esapament, ultraviolete iar alcaloizii exercită un efect de stimulare nervoasa. Flavonoidele, se pare, protejează impotriva stresului. Substantele aromatice dau o savoare deosebita ceaiului.

Toate aceste componente fac din ceaiul verde un excelent antioxidant, diuretic, stimulator cerebral, stimulator al proceselor de ardere a grasimilor si factor de protectie anticancer.

Ceaiul verde ca tratament impotriva caderii parului
Cum poate ajuta ceaiul verde in contracararea pierderii parului? Stim ca intr-o mare masura caderea parului ( in cazuri de alopecia androgenetica) se datorează actiunii DHT (dihidrotestosteron). Se presupune ca unele componente din compozitia ceaiului verde (tannini catechici) inhiba productia enzimei 5-alfa reductaza, responsabila pentru transformarea testosteronul in DHT si, de asemenea, impiedica legarea de receptorii foliculilor a DHT.

In concluzie, ceaiul verde poate fi folosit ca tratament naturist impotriva alopeciei androgenetice, recomandabil impreuna cu alte tratamente dovedite stiitific. Dat fiind faptul ca ceaiul verde este usor accesibil, nu este un medicament si este un produs natural, in cel mai rau caz ar putea sa nu aiba niciun efect in combaterea caderii parului, dar spre deosebire de alte tratamente impotriva caderii parului nici nu va produce alte efecte secundare.

Nanoxidil de la Divine Skin Inc.

Nanoxidilul este o noua molecula patentata de catre Divine Skin Inc. si a fost conceputa pentru a stimula foliculii din zona vertexului si a depasii minoxidilul in eficacitate si tolerabilitate.

Conform producatorului, Nanoxidilul este un compus inovator care ofera avantaje unice in penetrare si persistenta, greutatea sa moleculara fiind mai mica decat cea a minoxidilului, o substanta care exista pe piata de 30 de ani.

"Acesta este un pas important inainte in tratamentul local (n.n impotriva caderii parului) si suntem foarte incantati", a declarat Daniel Khesin, CEO al Divine Skin Inc.

El a adaugat ca noile produse pe baza de Nanoxidil ar putea fi puse rapid pe piata, deoarece, in majoritatea tarilor, Nanoxidil nu are nevoie de autorizari din partea organismelor competente. El a anticipat ca Divine Skin Inc. ar urma sa obtina venituri semnificative din Nanoxidil, ca rezultat al unui efort de cinci ani in cercetare si dezvoltare.

Spectral.DNC-N, ca parte a brand-ului DS Laboratories, ar putea fi primul tratament pe baza de Nanoxidil 5%, care ar putea reprezenta nou standard pentru tratamentele locale impotriva caderii parului, surclasand minoxidilul.

Mecanismul de functionare al Nanoxidilului este inca in perioada de studiu. Cercetatorii se asteapta ca acesta sa potenteze rezultatele impotriva caderii parului si sa atenueze efectele adverse, in comparatie cu minoxidil. Studiile pe minoxidil au aratat ca acesta deschide canalele de ioni de potasiu, determina foliculii aflati in faza de repaus sa intre in faza de crestere, imbunatateste grosimea foliculului, relaxeaza musculatura neteda vasculara, si stimuleaza factorul de crestere al endoteliului vascular. Nanoxidil, avand o greutate moleculara mai mica decat Minoxidilul, ar putea imbunatatii gradul de absorbtie si de penetrare, ducand in cele din urma la o eficacitate mai mare.

"Ne asteptam ca Nanoxidil sa devina o forta puternica in lupta impotriva subtierii si caderii parului, care lucreaza mai repede si mai bine cu o toleranta sporita," a prezis Khesin. "Ar putea permite mai multor pacienti sa urmeze un tratament pentru mentinerea parul lor si poate avea efectele dorite pentru pacientii care nu au raspuns la terapia standard cu minoxidil."

Ketoconazol

Ketoconazol este un derivat sintetic al dioxolan-imidazolului, cu o activitate fungicida sau fungistatica fata de dermatofite, levuri (Candida, Pityrosporum, Torulopsis, Criptococcus), fungi dimorfici si eumicete. Ketoconazolul inhiba biosinteza ergosterolului in fungi si schimba compozitia altor componente lipidice din membrana.

Ketoconazol este indicat in infectii ale pielii , parului si unghiilor, induse de dermatofite si/sau levuri, ca tratament local sau oral.

Ketoconazol se comercializeaza in Romania sub denumirea comerciala de Nizoral (sub forma de sampon sau comprimate). Samponul Nizoral este aprobat de US FDA ca tratament impotriva matretii si dermatitei seboreice.

Studii clinice preliminare sugereaza ca samponul cu ketoconazol ar fi benefic si in cazul alopeciei, avand efecte anti-androgenice usoare prin reducerea productiei de hormoni androgeni (DTH) de la nivelul scalpului.

Unele persoane care folosesc sampon cu ketoconazol si-au exprimat satisfactia in legatura cu efectele acestuia, spunand ca acest produs a dat rezultate impotriva ciupercilor si dermatitei seboreice, dar si impotriva caderii parului. De obicei, persoanele care au relatat astfel de rezultate impotriva caderii parului au folosit samponul cu Ketokonazol impreuna cu alte produse impotriva caderii parului (e.g. minoxidil, finasteride), vehiculandu-se ideea unei sinergii prin combinatia produselor. Alte persoane, dimpotriva, nu au observat nicio ameliorare in urma folosirii acestui sampon.

Chiar daca studiile clinice pentru determinarea eficacitatii Ketoconazolului in combaterea caderii parului sunt in faze incipiente si nefinalizate cu obtinerea aprobarii US FDA sau a altor organisme similare, rezultatele acestora sunt destul de incurajatoare. Concluziile bazate pe aceste studii sunt urmatoarele:
  • Ketoconazol este benefic impotriva caderii parului.
  • Rezultatele pot fi observate dupa sase luni.
  • Au fost semnalate cresteri ale densitatii parului, a grosimii firelor de par si a proportiei firelor de par in faza de crestere (aceasta ultima imbunatatire fiind similara cu cea observata in studiile cu Minoxidil 2%.
  • Imbunatatirea efectelor tratamentelor cu finasterida prin folosirea samponului cu Ketoconazol.
  • Utilizarea unor cantitati mai mari de 2% de Ketoconazol  nu a implicat rezultate mai bune.
  • In combaterea caderii parului, acesta este recomandat a se folosi de doua ori pe saptamana; persoanele care sufera si de dermatita seboreica il pot utiliza pana la de trei ori pe saptamana sau conform indicatiilor medicului.
  • Nu exista reactii adverse semnificative.

Atacantul lui Manchester United, Wayne Rooney, a confirmat operatia de transplant de par

Procedura a avut loc la clinica de prestigiu Harley Street Hair Clinic din Londra, foarte cunoscuta pentru celebritatile care i-au trecut pragul. Se crede ca operatia de tip FUE a costat  in jur de 12.000 EUR si a fost confirmata de Wayne Rooney (25 ani) pe contul sau de Twitter, dupa ce a fost reperat de catre ziaristi in afara clinicii, purtand o sapca de baseball.

Mi-am facut implant de par. Sunt foarte fericit. Asa arata acum capul meu, mai dureaza cateva luni pana sa se vindece. Sunt inca plin de sange, dar este normal”, a scris Rooney.

Abia astept sa te vad cum te aranjezi in oglinda precum Cristiano Ronaldo”, a glumit colegul sau, Rio Ferdinand.


Medicamentele pentru caderea parului pot duce la scaderea libidoului si la disfunctii sexuale la barbati

Cercetatorii de la Boston University School of Medicine (BUSM), in colaborare cu colegi de la Lahey Clinic si din Europa, au descoperit ca inhibatorii de 5a-reductaza (5a-RIS), desi amelioreaza unele simptome la pacientii cu hiperplazie benigna de prostata (HBP) si, posibil, au rol in prevenirea si stoparea caderii parului, produc si efecte adverse semnificative la unele persoane, inclusiv pierderea libidoului, disfunctii erectile (DE), disfunctii de ejaculare si depresii. Aceste descoperiri, publicate in Journal of Sexual Medicine, cheama la prudenta maxima din partea medicilor inainte de a prescrie 5a-RIS la pacienti, pentru cresterea parului sau pentru HBP.

5a-RIS, finasterida (Propecia/Proscar™) si dutasterida, au fost aprobate de autoritatile competente ca tratamente in HBP, avand eficacitate dovedita clinic. Finasterida este, de asemenea, aprobata ca tratament impotriva caderii parului (alopecia androgenetica). Desi efectele secundare negative ale acestor inhibatori sunt considerate a fi minime, amploarea efectelor adverse asupra functiei sexuale, ginecomastia, depresia, si asupra sanatatii generale ramane insuficient definita.

In scopul de a stabili amploarea potentiala a acestei probleme, cercetatorii au examinat datele raportate in diferite studii clinice cu privire la efectele secundare ale finasteridei si dutasteridei. Dupa o trecere in revista a datelor, cercetatorii au descoperit ca la o parte dintre subiecti, au fost raportate efecte adverse indelungate asupra functiei sexuale, cum ar fi disfunctii erectile si diminuarea libidoului, crescand posibilitatea unei relatii cauzale.
 
Conform cercetatorilor, efectele secundare negative ale 5a-RIS asupra functiei sexuale, ginecomastia si impactul asupra sanatatii generale au primit o minima atentie pana in prezent. Cu toate acestea, la unii pacienti, aceste reactii adverse sunt persistente in timp.

"O eventuala utilizare pe scara larga a 5a-RIS poate produce efecte secundare asupra sanatatii generale si, in special, asupra sistemului vascular si a functiei sexuale la anumite categorii mai sensibile de pacienti", a spus autorul principal Abdulmaged M. Traish, MBA, PhD, profesor de biochimie si profesor de Urologie la BUSM. "In plus, tratamentul impotriva caderii parului cu 5a-RIS poate produce efecte adverse persistente in timp la pacienti foarte tineri", a adaugat el.

Din acest motiv, medicii trebuie sa initieze "discutii sincere si deschise cu pacientii despre aceste probleme grave, inainte de a se incepe tratamentul, deoarece, la unii pacienti, aceste reactii adverse sunt persistente in timp, iar pacientii nu se vor recupera complet dupa intreruperea tratamentului", a avertizat Traish. Cercetatorii cred ca sunt necesare studii clinice si preclinice suplimentare pentru a determina motivul pentru care unele dintre aceste efecte adverse persista in timp la unele persoane.

Referinte: Boston University Medical Center. "Drugs for hair loss and benign prostatic hyperplasia may result in loss of libido, erectile dysfunction in men." ScienceDaily 11 January 2011.

Risc mai mare de cancer la prostata la persoanele care incep sa cheleasca la 20 de ani

Barbatii care incep sa-si piarda parul la varsta de 20 sunt mai predispusi la a dezvolta cancer de prostata pe parcursul vietii, conform unui nou studiu publicat de junalul online Annals of Oncology. Astfel, s-ar putea depista mai devreme cancerul la prostata, intr-o faza tratabila.

Studiul francez a comparat 388 de barbatii tratati pentru cancer de prostata cu un grup de control de 281 de barbati sanatosi si a relevat faptul ca numarul celor bolnavi care au inceput sa cheleasca la varsta de 20 de ani este dublu fata de numarul din grupul de control de barbati sanatosi. Cu toate acestea, nu au existat diferente relevante in privinta celor care au declarat ca au inceput sa cheleasca intre 30-40 de ani, comparativ cu grupul de control.

Pana acum nu au existat dovezi concludente despre o legatura intre chelire si cancerul de prostata, acesta fiind primul studiu care sugereaza o legatura intre  chelirea timpurie - incepand cu varsta de 20 de ani si dezvoltarea cancerului de prostata mai tarziu in viata.

Profesorul Philippe Giraud (MD, PhD) de la Universitatea Paris Descartes (Paris, Franţa) si medic la Georges Pompidou Spitalul European (Paris, Franţa), care a coordonat cercetarea, a declarat: "In prezent nu exista dovezi solide care sa releve vreun beneficiu al unui eventual  program de screening national, al intregii populatii, pentru depistarea cancerului de prostata. Avem nevoie de o modalitate de a identifica acei oameni care prezinta un risc crescut de aparitie a bolii si care ar putea fi directionati pentru screening. De asemenea, in cazul acestora pot fi avute in vedere tratamente medicamentoase anti-androgenice preventive cum ar fi finasterida. Chelirea la varsta de 20 de ani ar putea fi unul dintre acesti factori de risc, usor de identificat, insa mai este mult de lucru pentru a confirma acest lucru." Unele tari au programe nationale de screening pentru barbatii de peste 40 de ani, insa acestea implica cheltuieli uriase care ar putea fi diminuate sau redirectionate in cercetare daca s-ar dovedi cu precizie care sunt factorii de risc in aparitia cancerului de prostata.

Alopecia androgenica, uneori cunoscuta ca modelul masculin de alopecie, este comuna la barbati, peste 50% dintre acestia fiind, mai mult sau mai putin, afectati de acesta. Studiile anterioare au stabilit o legatura intre alopecie si  hormonii androgeni. De asemenea, hormonii androgeni joaca un rol important in dezvoltarea cancerului de prostata. Finasteridele blocheaza conversia testosteronului intr-un hormon androgen numit dihidrotestosteron (DHT), care se crede ca ar sta la baza caderii parului. Finasterida, in concentratie de 1%, sub denumirea comerciala de Propecia, se foloseste ca tratament impotriva alopeciei (la ora actuala, fiind singurul medicament oral demonstrat clinic si aprobat de US FDA). In concetratie de 5%, sub denumirea de Proscar, se foloseste in tratarea cancerului la prostata. De asemenea, studiile recente sugereaza ca Finasteridele reduc incidenta cancerului de prostata.

Legatura dintre alopecia timpurie si cancerul la prostata ramane insa neclara: "Bărbatii care isi pierd parul devreme nu vor face neaparat cancer la prostata”, a declarat profesorul Philippe Giraud.

Referinte: Oxford University Press (OUP). "Losing hair at 20 is linked to increased risk of prostate cancer in later life, study finds." ScienceDaily 16 February 2011. 23 February 2011 <http://www.sciencedaily.com­ /releases/2011/02/110215191136.htm>.

Alopecia de tip masculin poate fi cauza unei inactivari a celulelor stem

Intr-un nou studiu, publicat in Journal of Clinical Investigation, o echipa condusa de George Cotsarelis, MD, presedinte al Departamentului de Dermatologie de la Universitatea din Pennsylvania, Facultatea de Medicina, a constatat ca celulele stem joaca un rol neasteptat in a explica ce se intampla la nivelul scalpului afectat de alopecie.

Folosind probe de celule prelevate de la oameni supusi transplantului de par, echipa a comparat foliculii din zonele afectate de alopecie cu cei prelevati din zonele neafectate si au constatat ca nu exista diferente intre numar de celule stem intre cele doua zone. Cu toate acestea, ei au descoperit ca un alt tip de celula mai matura - celula progenitoare, este semnificativ saracita in foliculii din zona afectata de alopecie.

Cercetatorii presupun ca alopecia de tip masculin poate aparea dintr-o problema cu activare a celulelor stem, iar nu datorita cantitatii de celule stem din foliculi. In calvitia de tip masculin, foliculii de fapt se subtiaza; acestia nu dispar complet. Firele de par devin microscopice in zonele afectate de calvitie, comparativ cu alte locuri.

"Ne-am intrebat: "Sunt celule stem saracite in zona scalpului afectata de chelie"", spune Cotsarelis. "Am fost surprinsi sa aflam ca numarul de celule stem a fost acelasi in ambele zone, dar am descoperit o diferenta semnificativa de un anumit tip de celule, considerat a fi o celula progenitoare" spune el. "Acest lucru inseamna ca exista o problema in activarea celulelor stem in conversia celulelor predecesoare, in zonele afectate de alopecie."

In acest moment, cercetatorii nu stiu de ce exista o asemenea problema in aceasta conversie. "Cu toate acestea, faptul ca exista un numar normal de celule stem in scalpul afectat de calvitie ne da sperante pentru reactivarea acestor celule stem", noteaza Cotsarelis.

Cercetatorii spun ca pasii urmatori vor fi in studierea populatiilor de celule stem si progenitoare si in alte tipuri de caderea parului, inclusiv in alopecia de tip feminin. Informatiile pot ajuta la dezvoltarea unor tratamente impotriva caderii parului pe baza de celule  prin izolarea celulelor stem.

Referinte: University of Pennsylvania School of Medicine. "Male pattern balding may be due to stem cell inactivation." ScienceDaily 6 January 2011. 20 February 2011.

Peruci nedetectabile


In ziua de astazi există medicamente care pot controla eficient anumite forme de alopecie. Alopecia androgenica sau alopecia areata au adesea o solutie sau cel putin pot fi controlate pe termen lung printr-o medicamentatie adecvata.

Cu toate acestea, in cazul anumitor tratamente (e.g. chimioterapia) sau atunci cand s-a intarziat prea mult cu tratamentul, alopecia este atat de avansata incat nici un fel de tratament nu va da rezultate. In aceste cazuri, putem apela la transplantul de par sau la o solutie temporara: peruca.

Transplantul de par reprezinta o solutie care nu este la indemana oricui, costul unei astfel de interventii fiind foarte ridicat. De asemenea, cu cat alopecia este mai avansata, cu atat mai mult exista sanse ca un transplant de par sa aiba rezultate nenaturale. In plus, transplantul de par este limitat de zona donatoare care nu poate "dona" mai mult de 5,000 – 6,000 de foliculi.

Perucile sunt adesea un subiect de gluma. Exista multe prejudecati in privinta perucilor, iar majoritatea barbatilor din start nu accepta aceasta idee. Ceea ce majoritatea oamenilor nu realizeaza este faptul ca perucile din noua generatie sunt literalmente nedetectabile, chiar si de la cativa centimetri. De asemenea, multe persoane care sunt invidiate pentru parul lor (in special, vedete din industria muzicala si a filmului) utilizeaza asfel de peruci.

Exista mai multi producatori de astfel de sisteme, din noua generatie de peruci. Desi majoritatea acestora sunt din SUA, produsele pot fi comandate prin internet. Pe site-urile producatorilor gasiti informatii detaliate despre aceste peruci. Costul perucii poate varia in functie de calitate si dimensiune.


Pentru exemplificare, va invitam sa vizitati site-ului unuia dintre producatori:  Top Lace

Transplantul de par, interviu Dr. Hamid Aydin

La ce rezultate ne putem astepta in urma unui transplant? Cu toate ca transplantul de par este cea mai sigura si mai eficienta metoda de tratare a alopeciei de pana acum, parul implantat nu va avea aceeasi textura si grosime cu cea a parului original. Parul implantat va semana insa destul de mult cu cel natural. In aproximativ doua saptamani de la transplant, parul implantat cade si in locul acestuia vor creste noile fire de par. Exista totusi si cazuri nefericite in care parul transplantat cade si nu mai creste. Acest lucru poate determina un aspect neuniform al zonei in care a avut loc transplantul si necesita proceduri suplimentare de corectie. Daca procedura este efectuata intr-un mod profesionist, numai 2-3% dintre foliculi se pot pierde definitiv.

Dar daca nu este facut intr-un mod profesionist? Din pacate, in acest caz, se pot pierde pana la 20%.

Care sunt celelalte rezultate neplacute la care poate duce un implant realizat incorect? In momentul in care parul implantat nu arata natural, putem vorbi despre un transplant nereusit. Acesta este cel mai neplacut rezultat. Un alt eveniment nedorit este ca in zona donoare sa existe spatii goale, in care s-a pierdut definitiv parul.

Ati realizat corectii ale unor operatii nereusite? Din pacate, da. Sunt diverse cazuri cu care ne-am intalnit. De exemplu, linia frontala a capului realizata prin transplant era prea in fata. A fost nevoie de o corectie cu ajutorul laserului. Insa cazurile frecvente sunt cele in care se transplanteaza mai multi foliculi decat permite zona. In acest caz, firele de par au tendinta de a forma o unitate. Aspectul este unul foarte nenatural si chiar o persoana care nu stie nimic despre transplantul de par va realiza ca este o problema.

Alte interventii pentru corectie sunt cele realizate in urma un transplant prin tehnica FUT. Desi pacientilor li se spune ca vor exista cicatrici in urma acestei proceduri, putini realizeaza cum vor arata aceste cicatrici sau spera ca vor fi acoperite de parul existent. Din pacate, in multe cazuri acestea sunt foarte inestetice. In aceasta situatie incercam sa reduceam pe cat posibil cicatricea si sa permitem unor fire de par sa creasca prin aceasta pentru a o acoperi.

In ce situatie se poate intampla ca in zona donoare sa existe locuri fara par? In medie, in partea din spate a capului (zona occipitala) exista in jur de 30,000 - 40,000 de foliculi. De retinut este ca intr-un folicul pot exista in medie 2-3 fire de par. Vorbim practic de pana la 120,000 fire de par. Din acest numar se pot extrage maxim 10%. Daca recoltam un procent mai mare, putem dauna zonei donoare, ducand la spatii lipsite de par. Stiu ca exista multi practicieni care promit un "mega" transplant, de pana la 5,000 – 6,000 de foliculi. Acest lucru este posibil, dar medical nu este recomandat.

Ce faceti daca pacientul doreste sa-i fie transplantati mai mult de 3,000 de foliculi? Intr-o singura sesiune, care dureaza pana la 6 ore, putem implanta maxim 3,000 de foliculi. La un an de la aceasta putem face un nou transplant. Din experienta noastra, cam 15% dintre pacienti doresc un al doilea transplant. Bineinteles, ca avem si pacienti care vin la noi pentru un al 4-lea transplant sau chiar al 5-lea. Acesta sunt cazuri extrem de rare, dar exista. Siguranta pacientilor nostri este pe primul loc, le explicam rezultatele si pe unii ii refuzam politicos.

Cat transplanturi realizati anual? Aproximativ 600.

Oricine poate fi un candidat pentru transplantul de par? Din pacate, nu oricine este un bun candidat. Exista anumiti factori care trebuie luati in calcul pentru a decide daca cea mai buna optiune este chirurgia plastica, precum suprafata care trebuie acoperita, ritmul de cadere a parului, afectiunile medicale active care ar putea periclita reusita interventiei sau cauzele caderii parului. In plus, in urma discutiei cu pacientul incerc sa inteleg ce il determina pe acesta sa faca transplantul, daca doreste intr-adevar transplanul sau decizia este una de moment. De exemplu, unul dintre pacienti voia un transplant rapid pentru a impresiona o domnisoara.

Daca vorbim de costuri, este evident transplantul de par presupune o chletuiala mai ridicata decat cele ale tratamentelor minim invazive. Acestea variaza in functie de suprafata de par de care aveti nevoie, insa chiar si un transplant pe o suprafara mica presupune costuri substantiale. De asemenea, este bine de stiut faptul ca transplantul de par este considerat o interventie chirurgicala estetica si din aceasta cauza nu este acoperita de Casa Nationala de Asigurari.

Pot exista unele efecte adverse? Transplantul de par este o interventie chirurgicala, iar acest lucru presupune posibilitatea aparitiei unor complicatii. Este posibil ca pacientul sa se confrunte cu urmatoarele manifestari: inflamatie, echimoze (vanatai), sangerare, cicatrice, amorteli sau infectii.

Aceste reactii adverse sunt considerate minore in lumea medicala, iar riscul ca ele sa se agraveze este foarte mic. De regula, dupa un asemenea transplant perioada de recuperare este mica si intr-un interval scurt de timp ritmul activitatilor zilnice poate fi reluat.

Se poate implanta par recoltat dintr-o alta zona a corpului? In teorie este posibil. De exemplu, se poate extrage par din zona pieptului. Practic, textura si grosimea acestui par este diferita. In plus, rata de supravietuie a acestor foliculi este mult mai mica comparata cu cea a parului transplantat din zona scalpului. Nu este o procedura imposibila, este numai una mai complicata si necesita o indemanare si cunostinte sporite.

Cum alegeti o clinica, un spital sau un chirurg pentru aceasta procedura? Nu va bazati decizia numai pe pret si locatie. Tineti minte ca numai  un chirurg plastician experimentat are aptitudinile necesare pentru a asigura reusita transplantului. De aceea, un pas important este alegerea medicului. Ca in orice alt tip de interventie chirurgicala, igiena joaca un rol important. De aceea, consider necesar ca aceasta interventie chirurgicala sa fie facuta intr-o sala de operatie, nu intr-un cabinet de consultatie.

Cu toata ca in Romania nu exista inca o clinica cu o istorie in transplantul prin tehnica FUE, nu este nevoie sa calatoriti foarte mult. Turcia, Grecia sau Cipru sunt cateva dintre tarile renumite pentru indemanarea chirurgilor specializati in transplantul de par.

Este echipamentul folosit important in cadrul unui transplant? Indemanarea si experienta chirurgului sunt cele mai importante. Pe locul doi sta importanta echipamentului. De exemplu, in cadrul tehnicii FUE, se traseaza cu bisturiul un cerc de 0,7-1 mm si sunt extrase unitatile foliculare, una cate una. In spitalul nostru se traseaza un cerc de 0,7 mm.

Aceasta tine atat de experienta chirurgului, cat si de echipamentul folosit. Cu cat cercul trasat este mai mic, cu atat procesul de videncare este mai rapid. Un diametru mai mic de 0,7 mm poate distruge partial sau total foliculul ce se doreste extras, de aceea nu este recomandat.

In plus, am achizitionat recent un echipament numit PUNCH HAIR MATIC. Aceste robot promite prelevarea mai simpla si mai rapida a firelor de par si rezultate estetice mai bune. Procesul este mai putin invaziv pentru pacient si astfel vindecare este mult mai rapida. Momentan nu pot sa va spun mai multe, astept sa testez aceasta noua achizitie.

Ce alte metode de tratament pentru stoparea caderii parului le recomandati pacientilor? Sunt destul de multe metode de tratament pe care le recomand, in functie de varsta, sex sau istoria caderii parului fiecarui pacient. Printre acestea pot mentiona Mezoterapia, Termoterapia, Botoxoterapia, sampoanele sau medicamentele. De exemplu, daca pacientul are sub 18 ani, transplantul de par nu este o optiune. In acest caz voi recomanda un tratament medicamentos si unul local printr-un sampon pentru a proteja parul existent si a stopa caderea.

Stresul, depresia sau tulburarile hormonale sunt principalele cauze care stau la baza caderii parului la doamne. In aceste cazuri, avem medici specialisti endocrinologi sau psihologi care pot consulta pacientul. Important este ca fiecare caz sa fie analizat in detaliu si sa avem in vedere intregul peisaj inainte de a lua o decizie.

Despre Estetistanbul, Istambul - Turcia

Estetistanbul este un spital privat specializat in chirurgia plastica si estetica. In cadrul spitalului sunt corectate atat deficientele estetice congenitale, cat si cele determinate de varsta sau alte afectiuni, accidente sau interventii chirurgicale.

Locatie: Istanbul , Turcia

sursa: http://www.healthtravel.ro/

Cum stimuleaza laserul refacerea podoabei capilare?


Laser. Primul lucru care iti vine in minte este progres, stiinta, tehnologie.... Dintr-un articol din ziarul Gandul aflam:
O noutate pe piaţă o reprezintă tratamentul pe bază de laser - o metodă de stimulare a creşterii podoabei capilare.
Aparatul acţionează prin intermediul energiei laser low-level, care stimulează creşterea părului pe scalp, îmbunătăţeşte calitatea acestuia şi opreşte căderea. Energia emanată de aparat îmbunătăţeşte procesele celulare, cum ar fi creşterea şi eliminarea toxinelor. De asemenea, tratamentul reduce inflamarea din jurul foliculilor miniaturizaţi de păr, permiţând acestora să asimileze mai multe substanţe nutritive şi să revină la mărime normală.

Preţul unei şedinţe de 20 de minute este de 50-60 de lei, iar pentru rezultate vizibile, după numai trei luni, medicul recomandă una - două şedinţe pe săptămână.

Un prim aspect ar fi faptul ca terapia laser low-level este folosita de foarte mult timp, nefiind nicio noutate! Acum cativa zeci de ani, datorita dimensiunilor mari ale aparatelor, laserul s-a folosit exclusiv in centre/saloane specializate si, de obicei, la pachet cu masajul. Apoi, odata cu progresul, a aparut si varianta pentru acasa care s-a comercializat chiar si in Romania inclusiv prin intermediul teleshoping-ului.

Odata clarificat aspectul cu "noutatea", ramane intrebarea: Este terapia cu laser low-level eficienta in alopecie? Raspunsul este categoric NU. Ea nu a avut niciun succes in nicio forma de alopecie. Terapia cu laser nu a fost demonstrata in niciun studiu clinic. Nu exista rapoarte sau imagini cu oameni care sa fi folosit laser si care sa fi avut un feedback pozitiv (verificabil).

In ciuda numeroaselor documente prezentate, nicio autoritate competenta nu a aprobat folosirea acestuia in alopecie. Laser-ul nu este aprobat de catre US FDA ca tratament impotriva caderii parului, nereusind sa treca de faza a treia a testelor!

Dupa cum se observa si din citatul de mai sus, costul sedintelor este ridicat (aprox 2500-3000 RON pentru 6 luni). De asemenea, costul echipamentelor in versiunea "pentru acasa", comercializate, de obicei, prin teleshoping sau pe internet, este foarte mare, iar "garantia de returnare" nu acopera si cheltuielile de expediere. La toate aceste costuri se adauga si timpul pierdut, iar numai cine nu a trimis/primit un colet prin Posta Romana nu stie la ce ne fererim aici.

In concluzie, va recomandam sa evitati aceasta terapie scumpa, indelungata si ineficienta.

In viata mea nu m-am spalat cu sampon

Afirmatia ii apartine dl. doctor Ovidiu Bojor, membru al Academiei de Stiinte Medicale, intr-un interviu la postul B1 TV. Pentru a afla cu ce inlocuieste dl. doctor samponul si ce tratament recomanda pentru par, urmariti interviul:
Ovidiu Bojor despre caderea parului

Masajul in alopecia androgenica

Nu exista niciun dubiu in ceea ce priveste faptul ca masajul, in zona frontala, in vertex sau in zona cervicala, creaza o senzatie placuta. Intrebarea este daca ajuta in vreun fel in cazul celor care sufera de alopecie androgenica. Raspunsul este categoric NU!

Nu exista niciun studiu clinic care sa demonstreze faptul ca masajul amelioreaza alopecia androgenica, iar masajul nu face parte din categoria tratamentelor eficiente impotriva caderii parului, care au fost demonstrate in studii clinice de tipul "double-blind".

Aceasta metoda s-a nascut din ideea ca alopecia este cauzata de scaderea irigarii sangvine in zona frontala si in vertex (zonele predispuse la alopecie). Cu toate acestea, faptul ca firele transplantate (in cazul transplantului de par) in aceasta zona nu cad infirma aceasta teorie.

Pe piata exista sute de dispozitive si de metode de masaj, insa nicunul dintre acestea nu au avut succes in alopecia androgenica. Considerand faptul ca aproape 30% din subiectii din studiile clinice reputabile (de tipul "double-blind"), care au luat pastila de placebo, au raportat ameliorari in alopecie, precum si faptul ca in unele forme de alopecie (de ex. alopecia aerata) vindecarea poate interveni de la sine, este usor de inteles de ce exista persoane care au raportat ameliorari in urma folosirii dispozitivelor si metodelor de masaj.