La ce rezultate ne putem astepta in urma unui transplant? Cu toate ca transplantul de par este cea mai sigura si mai eficienta metoda de tratare a alopeciei de pana acum, parul implantat nu va avea aceeasi textura si grosime cu cea a parului original. Parul implantat va semana insa destul de mult cu cel natural. In aproximativ doua saptamani de la transplant, parul implantat cade si in locul acestuia vor creste noile fire de par. Exista totusi si cazuri nefericite in care parul transplantat cade si nu mai creste. Acest lucru poate determina un aspect neuniform al zonei in care a avut loc transplantul si necesita proceduri suplimentare de corectie. Daca procedura este efectuata intr-un mod profesionist, numai 2-3% dintre foliculi se pot pierde definitiv.
Dar daca nu este facut intr-un mod profesionist? Din pacate, in acest caz, se pot pierde pana la 20%.
Care sunt celelalte rezultate neplacute la care poate duce un implant realizat incorect? In momentul in care parul implantat nu arata natural, putem vorbi despre un transplant nereusit. Acesta este cel mai neplacut rezultat. Un alt eveniment nedorit este ca in zona donoare sa existe spatii goale, in care s-a pierdut definitiv parul.
Ati realizat corectii ale unor operatii nereusite? Din pacate, da. Sunt diverse cazuri cu care ne-am intalnit. De exemplu, linia frontala a capului realizata prin transplant era prea in fata. A fost nevoie de o corectie cu ajutorul laserului. Insa cazurile frecvente sunt cele in care se transplanteaza mai multi foliculi decat permite zona. In acest caz, firele de par au tendinta de a forma o unitate. Aspectul este unul foarte nenatural si chiar o persoana care nu stie nimic despre transplantul de par va realiza ca este o problema.
Alte interventii pentru corectie sunt cele realizate in urma un transplant prin tehnica FUT. Desi pacientilor li se spune ca vor exista cicatrici in urma acestei proceduri, putini realizeaza cum vor arata aceste cicatrici sau spera ca vor fi acoperite de parul existent. Din pacate, in multe cazuri acestea sunt foarte inestetice. In aceasta situatie incercam sa reduceam pe cat posibil cicatricea si sa permitem unor fire de par sa creasca prin aceasta pentru a o acoperi.
In ce situatie se poate intampla ca in zona donoare sa existe locuri fara par? In medie, in partea din spate a capului (zona occipitala) exista in jur de 30,000 - 40,000 de foliculi. De retinut este ca intr-un folicul pot exista in medie 2-3 fire de par. Vorbim practic de pana la 120,000 fire de par. Din acest numar se pot extrage maxim 10%. Daca recoltam un procent mai mare, putem dauna zonei donoare, ducand la spatii lipsite de par. Stiu ca exista multi practicieni care promit un "mega" transplant, de pana la 5,000 – 6,000 de foliculi. Acest lucru este posibil, dar medical nu este recomandat.
Ce faceti daca pacientul doreste sa-i fie transplantati mai mult de 3,000 de foliculi? Intr-o singura sesiune, care dureaza pana la 6 ore, putem implanta maxim 3,000 de foliculi. La un an de la aceasta putem face un nou transplant. Din experienta noastra, cam 15% dintre pacienti doresc un al doilea transplant. Bineinteles, ca avem si pacienti care vin la noi pentru un al 4-lea transplant sau chiar al 5-lea. Acesta sunt cazuri extrem de rare, dar exista. Siguranta pacientilor nostri este pe primul loc, le explicam rezultatele si pe unii ii refuzam politicos.
Cat transplanturi realizati anual? Aproximativ 600.
Oricine poate fi un candidat pentru transplantul de par? Din pacate, nu oricine este un bun candidat. Exista anumiti factori care trebuie luati in calcul pentru a decide daca cea mai buna optiune este chirurgia plastica, precum suprafata care trebuie acoperita, ritmul de cadere a parului, afectiunile medicale active care ar putea periclita reusita interventiei sau cauzele caderii parului. In plus, in urma discutiei cu pacientul incerc sa inteleg ce il determina pe acesta sa faca transplantul, daca doreste intr-adevar transplanul sau decizia este una de moment. De exemplu, unul dintre pacienti voia un transplant rapid pentru a impresiona o domnisoara.
Daca vorbim de costuri, este evident transplantul de par presupune o chletuiala mai ridicata decat cele ale tratamentelor minim invazive. Acestea variaza in functie de suprafata de par de care aveti nevoie, insa chiar si un transplant pe o suprafara mica presupune costuri substantiale. De asemenea, este bine de stiut faptul ca transplantul de par este considerat o interventie chirurgicala estetica si din aceasta cauza nu este acoperita de Casa Nationala de Asigurari.
Pot exista unele efecte adverse? Transplantul de par este o interventie chirurgicala, iar acest lucru presupune posibilitatea aparitiei unor complicatii. Este posibil ca pacientul sa se confrunte cu urmatoarele manifestari: inflamatie, echimoze (vanatai), sangerare, cicatrice, amorteli sau infectii.
Aceste reactii adverse sunt considerate minore in lumea medicala, iar riscul ca ele sa se agraveze este foarte mic. De regula, dupa un asemenea transplant perioada de recuperare este mica si intr-un interval scurt de timp ritmul activitatilor zilnice poate fi reluat.
Se poate implanta par recoltat dintr-o alta zona a corpului? In teorie este posibil. De exemplu, se poate extrage par din zona pieptului. Practic, textura si grosimea acestui par este diferita. In plus, rata de supravietuie a acestor foliculi este mult mai mica comparata cu cea a parului transplantat din zona scalpului. Nu este o procedura imposibila, este numai una mai complicata si necesita o indemanare si cunostinte sporite.
Cum alegeti o clinica, un spital sau un chirurg pentru aceasta procedura? Nu va bazati decizia numai pe pret si locatie. Tineti minte ca numai un chirurg plastician experimentat are aptitudinile necesare pentru a asigura reusita transplantului. De aceea, un pas important este alegerea medicului. Ca in orice alt tip de interventie chirurgicala, igiena joaca un rol important. De aceea, consider necesar ca aceasta interventie chirurgicala sa fie facuta intr-o sala de operatie, nu intr-un cabinet de consultatie.
Cu toata ca in Romania nu exista inca o clinica cu o istorie in transplantul prin tehnica FUE, nu este nevoie sa calatoriti foarte mult. Turcia, Grecia sau Cipru sunt cateva dintre tarile renumite pentru indemanarea chirurgilor specializati in transplantul de par.
Este echipamentul folosit important in cadrul unui transplant? Indemanarea si experienta chirurgului sunt cele mai importante. Pe locul doi sta importanta echipamentului. De exemplu, in cadrul tehnicii FUE, se traseaza cu bisturiul un cerc de 0,7-1 mm si sunt extrase unitatile foliculare, una cate una. In spitalul nostru se traseaza un cerc de 0,7 mm.
Aceasta tine atat de experienta chirurgului, cat si de echipamentul folosit. Cu cat cercul trasat este mai mic, cu atat procesul de videncare este mai rapid. Un diametru mai mic de 0,7 mm poate distruge partial sau total foliculul ce se doreste extras, de aceea nu este recomandat.
In plus, am achizitionat recent un echipament numit PUNCH HAIR MATIC. Aceste robot promite prelevarea mai simpla si mai rapida a firelor de par si rezultate estetice mai bune. Procesul este mai putin invaziv pentru pacient si astfel vindecare este mult mai rapida. Momentan nu pot sa va spun mai multe, astept sa testez aceasta noua achizitie.
Ce alte metode de tratament pentru stoparea caderii parului le recomandati pacientilor? Sunt destul de multe metode de tratament pe care le recomand, in functie de varsta, sex sau istoria caderii parului fiecarui pacient. Printre acestea pot mentiona Mezoterapia, Termoterapia, Botoxoterapia, sampoanele sau medicamentele. De exemplu, daca pacientul are sub 18 ani, transplantul de par nu este o optiune. In acest caz voi recomanda un tratament medicamentos si unul local printr-un sampon pentru a proteja parul existent si a stopa caderea.
Stresul, depresia sau tulburarile hormonale sunt principalele cauze care stau la baza caderii parului la doamne. In aceste cazuri, avem medici specialisti endocrinologi sau psihologi care pot consulta pacientul. Important este ca fiecare caz sa fie analizat in detaliu si sa avem in vedere intregul peisaj inainte de a lua o decizie.
Despre Estetistanbul, Istambul - Turcia
Estetistanbul este un spital privat specializat in chirurgia plastica si estetica. In cadrul spitalului sunt corectate atat deficientele estetice congenitale, cat si cele determinate de varsta sau alte afectiuni, accidente sau interventii chirurgicale.
Locatie: Istanbul , Turcia
sursa: http://www.healthtravel.ro/